söndag 18 oktober 2009

SD får 4,7% i SIFO - Nytt rekord igenSverigedemokraterna får med 4,7 procent sitt högsta resultat någonsin i Sifos mätningar.
Men Jimmie Åkesson har högre ambitioner än så.
- Målet är att bli Sveriges tredje största parti, säger han till Expressen.

I Sifos oktobermätning som presenteras i Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten i dag får Sverigedemokraterna 4,7 procent. Uppgången på 0,8 procentenheter från förra mätningen är inte statistiskt säkerställd, men siffran för oktober är den högsta någonsin för Sverigedemokraterna i Sifos mätningar.
Jubel
Beskedet nådde partiledaren i går kväll via ett sms, mitt under middagen på SD:s landsdagar i skånska Ljungbyhed som avslutas i dag.
Jag gick upp och berättade om siffrorna i mikrofonen, och det jublades i lokalen. Det förhöjde stämningen vid middagen, säger Jimmie Åkesson i dag.
Han är nöjd om de kommer över spärren i valet 2010, men målet ligger högre än så.
Jag tror snarare att vi hamnar mellan fem och sju procent, kanske åtta procent. Och vill vi ha vågmästarrollen så måste vi nog upp lite över fyra procent. Målet är att bli Sveriges tredje största parti, säger han.
Inte orolig

Sverigedemokraterna ligger ofta över fyra procent-spärren i opinionsmätningarna. Om de skulle komma in i riksdagen innebär det att partiet får minst 14 platser. Jimmie Åkessons parti slåss med ett stort antal tomma stolar i landets kommuner, men han är inte orolig för att det ska saknas kompetenta kandidater för att fylla riksdagsmandaten om de kommer in.
Vi kommer att ha en full riksdagslista, både fram- och baksida, som det kommer vara kompetenta personer på, säger han till Expressen.
Inget som stoppar

Om de inte kommer in, så skulle det skapa ett stort antiklimax i partiet. Men i dagsläget är det inget som de överhuvudtaget funderar över.
Vi ser det som helt uteslutet i det här läget. Jag kan inte se att det skulle finnas någon silverkula som kan stoppa oss på något sätt. Vi diskuterar inte i de termerna alls, säger Jimmie Åkesson.

http://www.kvp.se/Nyheter/1.1747354/s...


Sändes: 2009-10-18