fredag 16 oktober 2009

Svårt hitta lokal för SD inför Landsdagarna 2009Sverigedemokraternas landsmöte börjar idag, fredag, i Skåne där partiet är representerat i 32 kommuner. De etablerade partierna tog efter förra valet tydligt tagit avstånd från Sverigedemokraterna.
- Men nu samarbetar vi informellt med flera partier i Skåne, hävdar partisekreteraren Björn Söder.

Sverigedemokraterna fick leta länge efter en lokal att hyra till sitt landsmöte.
- Vi ville mötas i västsverige, men det gick inte. Ingen vill hyra ut. I Skåne var det däremot inga problem, här är vi en naturlig del av det politiska landskapet, konstaterar Jens Leandersson, ordförande för SD i södra Sverige.

Sverigedemokraterna är starka i Skåne, partiet är representerat i 32 av 33 skånska kommuner. Under den gångna mandatperioden har det uppstått en rad kontakter med andra partier, hävdar Björn Söder, partisekreterare.

- Vi har många informella samarbeten, och jag tror att de efter nästa val blir mer formella.
Och Jens Leandersson, ordförande för SD i södra Sverige säger att det var närmaste efter det förra valet som de andra partierna hade "skrämselhicka".
-Men nu är man ute och sonderar terrängen inför nästa val för att se om vi kan ge dem stöd.

Den enda skånska kommun där SD inte är representerat är moderatstyrda Vellinge, en kommun som länge sagt nej till flyktingar.

- I Vellinge för man ju redan en sverigedemokratisk politik, säger Jens Leandersson (SD). Så det spelar väl in. Den moderata politiken i Vellinge är ju inte som den moderata politiken på riksplanet.

Sverigedemokraterna säger sig ge röst åt de "vanliga människorna". Att kristdemokraterna lagt beslag på uttrycket "verklighetens folk" väcker irritation.

- KD har fjärmat sig från verklighetens folk, anser Björn Söder, partisekterare.

SD:s definition på "vanliga människor" är dock väldigt vid.

-De som bor i bostadsrätt, eller hyresrätt, och betalar räkningar och har jobb och familj, säger Jens Leandersson (SD).

-Det är ju folket på gaten, en stor blandad grupp som lever i just den här verkligheten, säger Carina Herrstedt, vice ordförande i SD södra Sverige.

För Sverigedemokraterna som under helgen samlas på gamla F5 i Ljungbyhed är Danmark ett föregångsland.

- Dansk folkeparti är väldigt skickliga på att föra fram sin politik, säger Jens Leandersson. Och Pia Kjersgaard är en väldigt duktig partiledare.

Enligt de senaste opinionsmätningarna skulle SD om det var val i dag komma in i riksdagen. Men det är bara i Skåne som SD:s väljare känner sig riktigt bekväma.

- Det finns en skämmighetsfaktor i att säga att man rösta på SD och en viss rädsla, tror Björn Söder, partisekreterare.

Carina Herrstedt håller inte med.

-Nä, vi är snarare stolta över att vara Sverigedemokrater. Vi för ju fram det vi vill.

Sändes: 2009-10-16