torsdag 18 februari 2010

SD Norrköping tror på dubbla mandat i höst

Video:I Östergötland räknar Sverigedemokraterna med att fördubbla sina mandat i kommunerna i höstens val.

Detta trots att fyra av sex stolar i dom kommunala fullmäktigeförsamlingarna står tomma. Och till valet 2010 hoppar även Rune Krig i Motala av.

Karl-Rune Krig är ett politiskt fenomen. Han har i årtionden skrivit insändare och debattartiklar, och suttit i fullmäktige för Pensionärspartiet, SPI.

Men till förra valet hade någon skrivit in honom på Sverige Demokraternas valsedel.

- I mångt och mycket så har jag faktiskt de åsikterna, det går inte att komma ifrån, säger Rune Krig (SD), ledamot i Motalas kommunfullmäktige.

Sverigedemoraterna har haft en olycklig vågmästarroll i Motala, säger kommunfullmäktiges ordförande.

- Socialdemokraterna har begärt kvotering några gånger, fått stöd av Sverigedemokraterna, och vunnit. Så i någon mån har det påverkat, säger Nils-Ingvar Graan (KD), ordförande i kommunfullmäktige.

Sverigedemokraternas viktigaste fråga är minskad invandring och att jobba mot mångfald för homogenitet.

Men Rune Kirg har kört sitt eget race.

- Jag tycker inte att han bedriver Sverigedemokratisk politik. Han ställer frågor om träd som ska klippas, om skateboardbanor, belysning, tv-övervakning, och massa frågor som skulle kunna komma från vilket parti som helst, säger Nils-Ingvar Graan (KD).

Sverigedemokraterna har haft många avhopp i Östergötland. I Norrköping står två stolar tomma, i Vadstena en och en i Motala.
Varför kan man undra?

- Jag tror inte det är lätt att kliva in och sätta sig här och samtidigt vilja torgföra sina åsikter, säger säger Rune Krig (SD).

- Om vi tittar på omständigheterna så är det lite annorlunda för oss än för andra partier. Jag tror inte det finns något parti som utsätts för så mycket hot som vi. Jag kan tänka mig att många inte varit beredda på vad det innebar, säger Markus Wiechel (SD), politisk rekryterare.

Så nu mobiliserar Sverigedemkraterna. Markus Wiechel i Norrköping är en av sex heltidsanställda som raggar blivande politiker åt partiet.
Och trots alla tomma stolar i Östergötland tror han på en fördubbling nästa mandatperiod.

Men Rune Krigs beslut att lämna politiken lagom till valet är oåterkallerligt. Han har gjort sitt, och ska gå i pension.

Sändes: 2010-02-17