SOLLEFTEÅ Idag kommer åklagaren att väcka åtal mot den misstänkte krigsförbrytaren Ahmet Makitan. Det blir det första fallet av krigsbrott som prövas i en svensk domstol.
Rikspolisstyrelsen och mannens advokat bekräftar uppgifterna. Den 43-årige Makitan greps i sitt hem i Sollefteå i januari. Han har bott i Sverige sedan 2001 och blev medborgare 2006. Hans grannar och vänner känner honom som en social och vänlig familjefar.
Men enligt misstanken begick han fruktansvärda övergrepp under sin tid som vakt i lägret Dretelj i västra Bosnien-Hercegovina när kriget bröt ut 1992. Förundersökningen har letts av Internationella åklagarkammaren i Stockholm och Rikskriminalpolisens krigsbrottskommission.
Man har i sammanhanget hört 70 vittnen, både på Balkan och i Sverige. Även en organisation som kartlägger krigsförbrytelser har samlat in vittnesmål som är betungande för Makitan. Enligt flera av dessa vittnen förnedrade han fångarna genom att tvinga dem att äta jord. Han ska, enligt misstanken, även ha misshandlat fångar till döds. Själv nekar han till brott. Utredningen har skett i samarbete flera länder och med FN:s krigsförbrytartribunal i Haag. Om Makitan döms kommer han att få avtjäna sitt straff i Sverige.
Enligt Mark Klamberg, doktorand i folkrätt vid Stockholms Universitet, är den svenska lagstiftningen inte anpassad för krigsförbrytelser.
Den är föråldrad, den är mer än 20 år gammal och det har hänt väldigt mycket. Det orsakar svårigheter för åklagare, domstol och även den åtalade med exakt vad som är brottsligt i det här folkrättsbrottet, eftersom det är formulerat på ett ganska svepande sätt, säger han.
I den svenska lagstiftningen finns exempelvis inte brott mot mänskligheten med. Detta kan enligt Mark Klamberg få till följd att brottslingar inte kan åtalas för samtliga brott de misstänks för.
Vi har ju förbundit oss genom olika internationella överenskommelser att åtala den här typen av gärningar, och det vore oerhört pinsamt om man inte kan åtalas för samtliga av de gärningar som finns med i den internationella brottmålsdomstolens stadga.
Både Aftonbladets och Expressens artiklar om saken innehåller det allvarliga sakfelet att kalla Makitan för svensk. Här rör det sig snarare om en bosnier som erhållit svenskt medborgarskap.
Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt