fredag 4 mars 2011

Illegala får rätt till vård, skola Uppföljning

HISTORISK IDIOTI Låt oss än en gång fastslå följande: Illegal innebär att man vistas olagligt – utan tillstånd – i landet. I svensk officiell text används även eufemismerna ”papperslösa” (från franskans sans papiers) eller irreguljära immigranter. I Sverige straffas den som kvarstannar i landet, trots att ett avvisnings- eller utvisningsbeslut vunnit laga kraft, till böter eller fängelse i högst ett år. I landet tros mellan 10 000 och 40 000 personer befinna sig utan laglig rätt, där en stor del har sökt asyl men fått avslag.

Som ni vet vid detta laget har alliansen kommit överens om att åsidosätta lagen helt genom att låta illegala invandrare får rätt till sjukvård, skolgång samt starta företag. Detta kallar Fredrik Reinfeldt för ”historiskt” – vi kallar det för historisk idioti. Det bakomliggande syftet, vilket Reinfeldt erkände, var att utestänga SD.

Dagen efter kommer reaktionerna på överenskommelsen. Många medborgare är med all rätt fly förbannade. Samtidigt har alliansen ingått en uppgörelse med Miljöpartiet om en betydligt mer frikostig migrationspolitik, något SDS ledare kallar för ”glädjande”, inte minst för att man utestänger SD.

Angående de illegala skriver en handläggare på Migrationsverket:

Jag tycker numer bara att det här nästan är roligt. Syftet skulle alltså vara att "stänga ute de främlingsfientliga" genom att säga att "äh, den som inte har tillstånd får vara här ändå, fri skola och fri sjukvård och bilda företag också och jobba svart". Sverigedemokraterna är nu garanterade en plats i riksdagen 2014, oavsett hur många olämpliga twitter eller asfulla riksdagsledamöter som än pryder löpsedlarna. Sverigedemokraterna kan nu sitta i riksdagen och asflabba åt denna mandatperiods självmål numero uno. Fattar dessa dumskallar till borgerliga politiker inte att budskapet uppfattas som följande: "Glöm vår kostsamma asylprocedur och vårt arbetsspår, för den som vill kan stanna få ändå". Alltså kan vi lika gärna lägga ner det hela.

Idioter. Dumme dumme Schweden.

Från Merit Wagers blogg

Den borgerliga skribenten Johan Ingerö skriver:

Regeringen och Miljöpartiet vill införa armbågarnas lag i migrationspolitiken. På annat sätt kan man inte tolka den blågröna uppgörelsen om vård och utbildning till papperslösa, som aviserades under torsdagen. Genom detta byggs nu en grotesk orättvisa in i systemet: Den som i god ordning ansöker om uppehållstillstånd löper risken att få nej och skickas tillbaka. Den som armbågar sig in, struntar i att söka asyl eller trotsar ett utvisningsbeslut, belönas däremot med fri sjukvård och utbildning. Räkningen för detta skickas inte bara till skattebetalarna, utan även till de invandrare som försöker ta sig in i Sverige på laglig väg. Sensmoralen är uppenbar: använd armbågarna. Det är den starkaste som ska belönas, inte den med störst skyddsbehov. Hur detta hänger ihop med exempelvis Kristdemokraternas valbudskap mot "buffelmentalitet" är omöjligt att förstå.

De flesta svenskar, och alla riksdagspartier, vill ha mängder av sociala skyddsnät, höga skatter och regleringar av arbetsmarknaden. Och då måste även invandringen regleras. Genom att låta trygghetssystemen omfatta människor som uppehåller sig illegalt i landet, försöker regeringen och Miljöpartiet äta kakan och ha den kvar. Och resultatet blir att den som mest behöver äta, men som snällt väntar på sin tur, inte får någon kaka alls. Om detta är solidaritet kan vi lika gärna avskaffa det ordet.

Blogg

Medan Aftonbladets Karin Petterson förbannar alla som är emot och skriver ”Högerdebatten visar total brist på empati”

Papperslösa är människor. Föräldrar, barn, ungdomar och mormödrar. Sverige är ett rikt land, där Anders Borg likt Joakim von Anka badar i pengar. Förslagen kommer kosta ett par hundra miljoner kronor. Det är mindre än två procent av ett jobbskatteavdrag.

All politik innehåller element av taktik. Men politikens syfte är inte makt, utan förändring. Det finns delar av gårdagens överenskommelse som kan ifrågasättas, bland annat om arbetskraftsinvandring. Men i går fattades ett beslut som är rätt, som ökar solidariteten i Sverige en liten aning. Att i den vevan argumentera för att barn ska nekas vård med spelteoretiska resonemang är empatistört. Det reducerar ­politiken till ett gyckelspel, och människan till en liten lort.

AB

SVD-Ledaren skriver:

Delar i överenskommelsen verkar bra (ang. uppgörelsens med MP, anm PI). Att öka på takten i ärendehanteringen genom att skapa ytterligare en migrationsdomstol är utmärkt, liksom idén om att anhöriga som vill invandra, men som saknar identitetshandlingar, ska kunna identifiera sig via DNA.

Men allt är inte lika klokt. Man har stakat ut en linje för ett antal frågor rörande papperslösa. I stora drag innebär den att Moderaterna viker ner sig och låter de övriga få sin vilja fram. Att man härigenom urholkar tyngden och vikten i begrepp som asyl och medborgarskap förefaller inte bekymra någon längre. Pedagogiken i att premiera den som trotsar ett avvisningsbeslut kan ifrågasättas.

Det är självfallet så som Jan Björklund sade vid pressträffen att papperslösa barn inte själva valt den situation de hamnat i och att man därför kan argumentera för att de ska ha rätt till skolgång. Men barnen till de föräldrar som spelar efter reglerna och accepterar ett avvisningsbeslut har varken mer eller mindre stor rätt till skolgång. Det enda som skiljer dem åt är föräldrarnas och vårt samhälles agerande.

Om man anser att de papperslösa som uppehåller sig i landet ska ha vård, skolgång och möjlighet att starta företag finns det en mycket enkel lösning: Man ger dem uppehållstillstånd eller asyl. Vad regeringen gör nu är att skapa två parallella system.

SVD

Se även

PI – "Hur högt blir priset för snällismen?"
PI - Illegala invandrare får rätt till sjukvård, skolgång och starta företag
Regerings hemsida – Ramöverenskommelse mellan regeringen och Miljöpartiet de gröna om migrationspolitikUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt