lördag 12 mars 2011

Sarkozy sparkar mångfaldsrådgivare

FRANKRIKE Den franska presidenten, Nicolas Sarkozy, har sparkad sin mångfaldsrådgivare efter att denna uppmanat andra muslimer att inte stödja det regerande partiet UMP, Union pour un Mouvement Populaire.

Abderrahmane Dahmane, själv muslim och före detta tjänsteman i partiet som tilldelades posten som mångfaldsrådgivare så sent som i januari, protesterade mot en planerad debatt på ämnet islam och uppmanade muslimska medlemmar av UMP att inte förnya sitt medlemskap såvida debatten inte debatten blåses av. Dessutom fördömde han ledaren för UMP, Jean-Francois Cope, och kallade honom ”en pest för muslimer”.

Debatten som UMP planerar ska äga rum den 5 april på ämnet islam och sekularism. Tanken är att debatten i första hand ska handla om hur praktiserandet av religioner kan vara kompatibelt med den sekulära republikens sekulära regler och, i andra hand, frågan om islam i Frankrike.

På torsdagen jämförde Dahmane situationen för muslimer i Frankrike med judarnas under andra världskriget och sa att debatten hade planerats av ”en handfull nynazister”.

Muslimer i Frankrike

Frankrike har den största muslimska minoriteten i EU och kontrovers har uppstått då staten försökt ålägga offentliga institutioner såsom skolor med sekulära värderingar.

Den 11 april träder en ny lag i kraft som förbjuder offentligt användande av ansiktstäckande slöja.

BBCUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt