onsdag 16 mars 2011

Uppdrag Granskning ikväll om häktad läkare våldtog sin patient

VÅLDTÄKTER ST-läkaren sitter häktad i Eskilstuna, misstänkt för bland annat sexuellt ofredande efter en händelse på en vårdcentral i Örebro i maj 2008, ett sexuellt ofredande i samband med ett hembesök i Örebro samt fem våldtäkter i Sörmland, det senare mot samma åldriga patient under hösten 2010.

Det handlar om

  • Lukman Haj Ersan, född 1971 och mantalsskriven i Örebro.

Våldtäkterna har skett på hans arbete, vårdcentralen Tunafors i Eskilstuna i samband med den kvinnliga patientens besök. Lukman Haj Ersan har nu stängts av från sin tjänst.

Domstol

Eskilstuna tingsrätt, mål nr B 250-11. Åtal skulle vara väckt senast 11 februari. PI vet inte om det skett en åtalsförlängning eller om förhandlingen redan hållits.

Uppdrag Granskning

Uppdrag granskning tar upp fallet kväll eftersom han tidigare varit misstänkt för liknande övergrepp samt att hans arbetsgivare inte tagit upplysningar på honom.

SVT 1, 20.00

Bristande säkerhetsrutiner

Redan 2002 fick han en varning efter olämpligt uppträdande mot en kvinnlig 89-årig patient. Och för drygt ett år sedan blev Lukman Haj Ersan uppsagd från en tjänst inom Örebro landsting. Detta sedan han misstänkts för att sexuellt ha ofredat en patient. Den gången handlade det om en nu 71-årig kvinna som ombads ta av sig byxorna. Därefter gled han in med handen innanför trosorna och började fingra henne i slidan. Kvinnan var där för ont i hälen.

Han anmäldes både till polisen och Socialstyrelsen. Polisutredningen lades ner men landstinget anmälde händelsen till socialstyrelsen. Nu tar polisen upp de nedlagda förundersökningarna igen. Man utesluter inte heller att härvan kan växa:

- Det kan vara fråga om brott som begåtts under flera års tid. Förnärvarande är det två platser som de har begåtts på men man kan inte utesluta någonting, säger åklagaren Thomas Bergström.

Säkerhetskontrollen skärps

I samband med att Lukman Haj Ersan skulle anställas på vårdcentralen i Eskilstuna togs referenser på hans två senaste arbetsplatser och även Socialstyrelsen kontaktades. Trots dessa framkom inga uppgifter om sexuella övergrepp. Nu skärper Landstinget Sörmland sina anställningsrutiner.

– Vi kommer snarast att undersöka vad som hänt och i samverkan med hälso- och sjukvårdsledningen säkerställa att ytterligare skärpning av rutinerna införs vid anställning av vårdpersonal, säger landstingsdirektör Karin Welin.

Media

Aftonbladet
Expressen
E-Kuriren
Folket
SR-intervju - med Lukman Ersan angående utländska läkare som har språksvårigheter.Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt