onsdag 1 september 2010

Wikileaks: Assange åter misstänkt för våldtäkt

MISSTÄNKT SEXBROTT Julian Assange står delvis bakom kontroversiella Wikileaks, där man bland annat publicerat hemliga militära dokument. Han har även misstänkt för sexuellt ofredande mot en svensk S-kvinna samt tidigare våldtäktsmisstänkt mot en annan kvinna. Detta i samband med hans nuvarande Sverigebesök. Nu är han åter misstänkt för våldtäkt. Samtidigt som den förundersökningen återupptas har överåklagaren Marianne Ny också beslutat att förundersökningen om ofredande ska utvidgas till sexuellt tvång och sexuellt ofredande. Julian Assange själv nekar till alla anklagelser.

Överprövningsbeslut i Assangeärendet

Överåklagare Marianne Ny har beslutat att förundersökningen om våldtäkt ska återupptas. Hon har också beslutat att förundersökningen om ofredande ska utvidgas till att omfatta samtliga händelser i anmälan.
Ur beslutet:

Med ändring av åklagarens beslut den 25 augusti 2010 förordnar jag att förundersökningen avseende anmälan K 246314–10 återupptas . Förundersökningen i anmälan K246336-10 avseende ett fall rubricerat som ofredande utvidgas till att avse samtliga i anmälan omnämnda händelser vilka är att rubricera som sexuellt tvång och sexuellt ofredande.

– Vi har gått igenom ärendet och jag anser att det i den första delen finns anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har begåtts. Det finns också skäl att genomföra fler utredningsåtgärder. I den andra delen gör jag en annan bedömning av rubriceringen, säger överåklagare Marianne Ny vid Utvecklingscentrum Göteborg.

Marianne Ny kommer att vara förundersökningsledare i ärendet. Hon får bistånd i handläggningen av vice chefsåklagare Erika Lejnefors på Västerorts åklagarkammare i Stockholm. Erika Lejnefors kommer att ha de löpande kontakterna med Polisens utredare och utföra förundersökningen på Marianne Nys uppdrag. Alla frågor av större vikt, som beslut om eventuella tvångsmedel och att slutföra förundersökningen, ska dock beslutas av Marianne Ny.

– Av hänsyn till den fortsatta utredningen och till alla berörda är det inte möjligt att lämna några närmare uppgifter ur förundersökningen, säger Marianne Ny.

Utvecklingscentrum
Expressen
DN
SVD
CNN

Assange har sökt uppehållstillstånd i Sverige

Piratpartiet har som bekant meddelat tidigare att de ställer upp med servrar och annat till Wikileaks verksamhet. Anledningen är att Assange och övriga på Wikileaks vill utnyttja vårt grundlagsskyddade källskydd. Sedan juni 2010 är nämligen Assange eftersökt av amerikanska myndigheter. Anledningen är att han möjligen begått brott i samband med att 90 000 hemliga NATO-dokument som rör USA:s krigföring i Afghanistan har publicerats på Wikileaks, tillsammans med en säkerhetsklassad video filmad genom kameran på en amerikansk stridshelikopter i Irak.

Men då det krävs en ansvarig utgivare har Assange sökt uppehållstillstånd i Sverige för att kunna registreras som det för Wikileaks. De saknar i dag utgivarbevis. Migrationsverket bekräftar uppgiften men vill inte gå in på vilka grunder Wikileaks frontfigur söker arbets- och uppehållstillstånd. Ansökan om uppehållstillstånd och arbetstillstånd lämnades in den 18 augusti – tre dagar innan anklagelserna om våldtäkt och sexuellt ofredande lämnades in. Migrationsverket har bett Assange att komplettera sin ansökan men vill inte gå in på vilka uppgifter som saknas.

Högst troligen kommer åklagaren begära honom frihetsberövad inom kort, antingen kommer han då in självmant eller så blir han efterlyst i sin utevaro då det är allvarliga brott han misstänks för. Hur det sedan påverkar Migrationsverkets kommande beslut kan man bara spekulera i.

PrintFriendly Share/Bookmark




Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt