torsdag 30 september 2010

Uppföljning om bråkiga ensamkommande i Gällö

ENSAMKOMMANDE För fyra dagar sedan skrev vi om bråkiga och stökiga ensamkommande på det nyöppnade (2 sept) boendet Gellinergården i Gällö i Jämtland. Stöket innefattade överfallsalarm, väktare och polis till platsen. Nu försöker gänget, där de flesta knappt varit två veckor i Sverige, att neka till bråket.

I lördags hade enligt Jämtlandpolisen tio av flyktingarna blivit utkörda från förläggningen. Man käftade om maten i köket. De otacksamma unga männen som Sverige släppt in hade mage till att tacka nej knäckebröd.

Ungdomarna blev vid middagen serverade knäckebröd men bad om ljust bröd istället.

– Vi är inte van vid sådant bröd, säger Ibrahimi.

Efter en längre diskussion blev han och nio andra utkörda ur köket och hemmet. De tog sig då till ICA-affären för att be om hjälp.

– Vi ville därifrån. Det kändes inte alls bra.

Socialjouren i Bräcke kommun informerades också om ungdomarnas samtal. Två timmar senare larmas polis till boendet. Personal hade känt sig hotade av ungdomarna och tryckt på överfallslarmet. Enligt vakthavande befäl Bengt Stadin ska man ha kastat saker på personalen och sparkat ner föremål.

Men:

Det som polisen uppgav – att ungdomarna kastat föremål mot personalen och sparkat sönder delar av inredningen – ska inte stämma.

– Vi har aldrig attackerat personalen och inte slagit sönder något, säger Mojtabe Ibrahimi.

Det uppger också Monika Andersson, chef för flyktingförläggningen.
– Ingenting har gått sönder, säger hon.

Men någon i personalen har ju tryckt på överfallslarmet?

– Det är ett trygghetslarm, som går till Securitas. Men visst, det var en het situation, säger Monika Andersson.

Även i söndags blev det en konflikt. Mojtabe Ibrahimi missade kvällsmaten och bad senare om mat vilket han påstår sig förvägrades av personalen.

- Jag bad om det hela tiden och efter en timme får jag ett bröd kastat mot mig, som om jag vore en idiot.

Monika Andersson:

– Så ska det inte gå till! Det har uppstått en konflikt och mycket har att göra med kulturkrockar och språkförbistringar, säger hon.

Mojtabe Ibrahimi:

– Det känns så fel att vi börjar vårt nya liv i Sverige så här. Vi vill bara leva på ett lugnt vis, säger han.

LTZ – Titta på bilderna. De är inte under 18 år.

Kommunen gör inte ett dugg åt saken

"Måste räkna med bråk"

Kommunalrådet Sven-Åke Draxten, (S), sade sig på måndagen inte ha satt sig in i ärendet och hänvisade till närmast ansvariga chefstjänstemän. Av dessa var ingen anträffbar på telefon och ingen underställd i verksamheten ville låta sig intervjuas.

– Sådana här händelser måste man räkna med på samma sätt som vid terminsstarten för gymnasieskolan när ungdomarna positionerar sig, säger Draxten.

– Det politiska beslutet att bedriva den här sortens verksamhet i kommunen kommer inte att omprövas, åtminstone inte som det ser ut just nu.

LTZ

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt