fredag 10 september 2010

Larm om valfuskande Socialdemokrater

Socialdemokraterna i Huddinge söder om Stockholm anklagas för att bryta mot vallagen. Partiets valarbetare påstås bland annat förse osäkra förtidsröstande med valkuvert där partiets röstsedlar redan stoppats in.

Det är personalen på tre olika bibliotek i Huddinge där det pågår förtidsröstning som slagit larm till kommunens valhandläggare.

Även från biblioteken i Skogås och Vårby kom uppgifter om att valarbetare överskridit sina befogenheter genom att dela ut valkuvert med instoppade S-röstsedlar. De ska även ha befunnit sig i de delar av vallokalen där de inte har tillträde.

– Valarbetarnas agerande strider mot de etiska regler vi kommit överens om, säger Jan Wiman, valhandläggare på Huddinge kommun, till DN.se.

Jan Wiman kallade i tisdags upp Socialdemokraternas ordförande i Huddinge, Ann-Marie Högberg, på sitt rum och påtalade att agerandet var oacceptabelt.
– Det fanns mottagare av röster i Flemingsberg som upplevt valarbetarna som mycket aggressiva och obehagliga, säger Jan Wiman.

Trots att Socialdemokraterna uppmärksammades på problemet upphörde det inte, enligt Wiman.

Ann-Sofie Högbergs förklaring är att de Socialdemokratiska valarbetarna bara försökt hjälpa väljare som saknar kunskap om hur röstandet går till.
– Det finns oerhört många människor som är osäkra och som inte vet hur man röstar. De har många frågor och behöver hjälp, säger hon.

Valnämnden i Huddinge ska nu sammankallas för att diskutera anklagelserna om att valarbetare brutit mot reglerna i vallagen.



Ursprungsartikel
Källa: Fria Nyheter