fredag 17 september 2010

Misslyckad högskolepolitik

INSÄNDARE Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta. Politiskt korrekt snömos brukar ofta vara så kryptiskt formulerat att det krävs en kremlolog för att utröna vad som egentligen avses. En artikel på DN Debatt signerad Lena Adamson och Anders Flodström är ännu ett exempel. De båda satt tidigare i ledningen för högskoleverket, men har lämnat på grund av ideologiska meningsskiljaktigheter med regeringen.

Vad är det egentligen de vill få sagt? Jo, de tycker att man måste göra något åt den sociala snedrekryteringen till högskolan. Har vi hört det förut? De senaste årtiondena… De är även bekymrade över en etnisk snedrekrytering och antyder att anledningen till att amerikanska toppuniversitet producerar Nobelpristagare på löpande band beror på att de har forskare, lärare och studenter med olika etnisk och social bakgrund.

De har förvisso en viss poäng där. Med tanke på att drygt 20% av alla Nobelpristagare genom tiderna är judar (judarna utgör 0,2% av världens befolkning) tycks det vara en fördel om just den etniska gruppen lockas till högre studier. Jag ställer mig dock en smula skeptisk till tanken att denna hundrafaldiga överrepresentation orsakats av att amerikanska myndigheter har vidtagit åtgärder för att öka den etniska mångfalden vid universiteten. Jag är än mer skeptisk till tanken på att det skulle finnas särskilt många Nobelpristagarämnen bland de nysvenska somalierna. Ytterst få av dem kan skriva hjärnkirurg eller professor i astrofysik på visitkortet. Faktum är att hälften av dem inte kan skriva över huvud taget.

Men är det sant att det är alldeles för svårt att komma in på en högre utbildning i Sverige? Den rödgröna oppositionen har ju föreslagit att det skall inrättas ytterligare 40.000 utbildningsplatser på landets universitet och högskolor. Med tanke på att 3.000 platser stod lediga nu när höstterminen startade, måste det förslaget betraktas som fullständigt vanvettigt. Det som krävs för att komma in på en högre utbildning är godkänt betyg i kärnämnena från gymnasiet samt högskoleprovet.

Och på högskoleprovet räcker det med att gissa. Ett gäng chimpanser kommer i genomsnitt skriva 0,43 på högskoleprovet. Till höstterminens antagning räckte det med 0,1 för att bli antagen till 23% av samtliga utbildningar, inklusive högskoleingenjör i elektronik, lärare i gymnasieskolan, flygingenjörsprogrammet, matematikprogrammet, dataingenjör, systemvetenskap, etc. Det är fyra gånger sämre än slumpen! Den genomsnittlige chimpansen kom in på 45% av samtliga utbildningar, däribland biomedicinsk analytiker, astronomi, molekylärbiologi, med flera.

Problemet med de högre utbildningarna är inte brist på social eller etnisk diversitet. Problemet är att det finns alldeles för många utbildningsplatser vilket medför att det tas in mängder av studenter som inte har en sportslig chans att klara studierna. Det leder i sin tur till att kraven för godkänt betyg sänks. Det leder i sin tur till att de högpresterande studenterna sänker ambitionsnivån. Det leder definitivt inte till att våra nyligen importerade raketforskare från Afrikas horn kammar hem några Nobelpris. Om nu någon trodde det.

Osynlige Mannen

PrintFriendly Share/BookmarkUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt