fredag 24 september 2010

Ännu ett exempel på medias dubbelmoral

Isobel-Hadley-Kamptz

DUBBELMORAL I varje politiskt partis ytterkant finns det tokstollar. På de flesta arbetsplatser finns det en och annan som uttrycker sig klumpigt. Och många av oss känner någon som vid något enstaka tillfälle gått över gränsen och sagt något oförsvarbart. Om personen dessutom befinner sig i en sådan samhällsposition att dennes uttalande är av allmänt intresse, så är det naturligtvis på sin plats att massmedia skriver om det.

Men när tidningarna med den ena handen mörkar ett kontroversiellt uttalande, samtidigt som man med den andra handen blåser upp ett annat kontroversiellt uttalande till krigsrubriker, då faller massmedias trovärdighet som en sten till botten. Här följer ett ypperligt exempel på massmedias dubbelmoral.

Det första fallet gäller Marie-Louise Enderleit, en okänd kvinna som kandiderade till Trelleborgs kommunfullmäktige och var placerad långt ner på listan, nämligen på plats 19. Hon kom naturligtvis inte in, och är följaktligen en privatperson som ej är invald i något forum för SD.

Kontrovers nummer 1: Marie-Louise Enderleit

Vid ett torgmöte med Sverigedemokraterna dök en grupp invandrare upp och levde rövare. Det hela filmades och det är den händelsen den dåvarande kommunfullmäktigekandidaten Marie-Louise Enderleit syftade på när hon på sin Facebook-sida skrev följande:

Ställ upp invandrarna här på filmen o sätt en kula mitt mellan ögonen, lägg dom sen i en påse o sätt frimärke o skicka dom dit där dom hör hemma.

Sverigedemokraternas reaktion:

Det hon skriver är helt förkastligt och totalt oacceptabelt. Jag har inte läst det själv, men efter vad du berättar är det helt förkastligt och diametralt motsatt Sverigedemokraternas partiprogram, säger Sverigedemokraternas partisekreterare Erik Almqvist till Expressen.se.

Både hon och partiet tar avstånd från det hela. Hon är mycket ångerfull och har tagit bort det från sin Facebook-sida. Hon skrev det här i stundens hetta efter att ha sett filmen från torgmötet. Hon är ingen officiell person. Och vi kan inte hålla koll på vad alla våra medlemmar skriver på Facebook, säger Sverigedemokraternas gruppledare Per Klarberg.

Det du läser upp är förfärligt. Det är inte acceptabelt, men det är något vi får lösa internt, säger Sverigedemokraternas distriktsordförande Jens Leandersson som uppger att han kommer att ta kontakt med SD i Trelleborg.

Massmedias respons: Enorm! I princip varenda medieföretag i landet har tagit upp detta uttalande, och i spaltmetrar har journalister diskuterat denna icke-officiella persons anstötliga uttalande. Här följer ett litet axplock av artiklar:

Expressen
Expressen
Sydsvenskan
Skånskan
Nyheter24

PI:s kommentar: Ja, det är inte så mycket att kommentera egentligen. Marie-Louise Enderleit är inget politikermaterial, för att uttrycka sig milt, och hon har dessutom ett mycket obehagligt sätt att uttrycka sig på, även om det var gjort i affekt. Däremot är vi förvånade över att många tidningar så gärna vill koppla det här till Sverigedemokraterna på riksnivå, när det är frågan om en individ som befann sig på plats nummer 19 på en kommunfullmäktigelista i en mindre stad.

Nu över till nästa händelse.

Kontrovers nummer 2: Isobel Hadley-Kamptz

Isobel Hadley-Kamptz, firad kolumnist på Expressens ledarsida, jagade upp sig själv på valnatten, och skickade ut en mängd märkliga uttalanden på sin Twitter-sida:

"Bengt Westerberg sitter bredvid Bert Karlsson i SVT:s soffa och myser om SD-resultatet. Det är alltså här vi är nu. Jag vill döda någon."

Senare skriver hon "jag står för att jag ville döda när jag såg Bert Karlsson och Bengt Westerberg i den där myssoffan, tro inget annat."

När tidningen Resumé uppmärksammade hennes anstötliga uttalanden, så fortsatte hon med att skriva "överväger att blocka alla fittor till journalister".

Under valnatten skrev Isobel Hadley-Kamptz även följande strofer:

"Jag vet inte riktigt hur SD ser på mig, är det okej i SD-kretsar om man är invandrare från Europa?" samt

"Jag hatar dem så jävla mycket" och

"man kan ha emotionell motvilja, om jag skulle vara i samma rum som Åkesson skulle jag kasta saker".

Utdrag ur Isobel Hadley-Kamptz Twitter-sida

Massmedias respons 2: Endast tidningen Resumé har uppmärksammat att en ledarskribent på Expressen, om än frilansare, skriver på ett offentligt forum om att döda meningsmotståndare. Själv vill hon inte uttala sig för Resumé. Tidningen får dock tag på Expressens politiska redaktör Anna Dahlberg som avstår att kommentera sin ledarskribents uttalanden:

Min grundläggande inställning är att varken jag personligen eller Expressen kan hållas ansvariga för vad frilansande medarbetare skriver i sociala medier. Det skulle bli en omöjlig situation. Jag ansvarar för det som Isobel och andra skriver på ledarsidan i Expressen, säger Anna Dahlberg.

Övrig massmedia har varit knäpptysta. Verkligen knäpptysta.

PI:s kommentar: Den ena personen skriver i affekt om att "döda" några invandrare som hon sett bära sig illa åt vid ett valmöte, den andra personen skriver i affekt om att "döda" några svenskar som hon sett sitta i en tv-soffa. Ingen vettig person kan tro att det ligger någon verklig önskan att begå mord i något av fallen, utan personernas anstötliga uttalanden bottnar i ilska och upprördhet.

Skillnaderna i dessa liknande fall kan sammanfattas i följande tre punkter:

A) Marie-Louise Enderleit hade åtminstone den goda smaken att vara ångerfull och be om ursäkt, vilket Isobel Hadley-Kamptz ännu inte gjort.

B) Åtminstone tre höga företrädare för Sverigedemokraterna gick genast ut i media och fördömde Marie-Louise Enderleits uttalande och kallade dem för helt oacceptabla. I det andra fallet vill Expressens politiska redaktör Anna Dahlberg inte kommentera sin ledarskribents uttalanden som gjorts på andra forum än Expressen. Inget fördömande, med andra ord.

C) Massmedia rapporterade frenetiskt om den ene personens anstötliga uttalanden, men mörkade den andra personens anstötliga uttalanden. Kan det bero på att den ene är en (visserligen okänd) Sverigedemokrat, och den andra (välkänd) ledarskribent för en av Sveriges största tidningar och därmed en omhuldad kollega som man ska hålla om ryggen?

Döm själva.

PrintFriendly Share/Bookmark



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt