onsdag 15 september 2010

Asylsökande zigenare inkvarterade på camping på Öland

ZIGENARE Möllstorps camping i norra Färjestaden på Öland är numera asylförläggning för ett 130-tal asylsökande zigenare från Serbien. Inkvarteringen har skett snabbt, utan att man informerat kommunen. Enligt Migrationsverket har det kommit en flod av asylsökande zigenare från Serbien, något myndigheten misstänker är organiserade "flyktingresor" till Sverige som sålts in som "möjligheternas land". Det ska nu snabbutredas huruvida de asylsökande zigenarna har rätt till skydd i Sverige eller om de ska avvisas.

Enligt Migrationsverket har det kommit stora asylsökande och transitboendet i Malmö med 1000 platser är överfullt. I förra veckan hittade man den alternativa boendelösningen på Öland. Campingägaren kom överens med Migrationsverket och och på måndagen skrev ett tvåmånadersavtal om att upplåta 150 bäddar i campingens stugor för romerna.

Ett välkommet ekonomiskt tillskott nu när säsongen är slut, konstaterar ägaren Morgan Livh som i maj i fjol köpte campingen av Joels Udde AB för 23,8 miljoner. Livh som varit i branschen i 30 år har tre campingar till och ett hotell i Eskilstuna. På Livhs camping i Lysekil är det också flyktingförläggning i två månaders tid.

- Det låg naturligtvis nära till hands att migrationsverket lyssnade med oss när man behövde fler platser och vi tackar inte nej. Vi driver trots allt en affärsverksamhet.

Morgan Livh tror även att zigenarna kan vara en del av de som utvisats från Frankrike sista tiden.

Men kommunens styrande hade verket glömt informera.

– Jag hade ingen aning, säger kommunalrådet Kent Ingvarsson (M). Både socialchefen och flyktingsamordnaren har semester, men skolchefen Ann Willsund fick ett första samtal på måndagen.

– Vi är skyldiga att ordna skolgång inom 30 dagar. Vad jag förstår gäller det ett 20-tal barn i nuläget. Jag gissar att det blir någon sorts förberedande klass som kommer att inrymmas på Färjestadens skola.

Solveig Bengtsson, ställföreträdande chef på Migrationsverket i Högsby, säger att enligt reglerna ska det EU-land som de asylsökande först kommit till också vara det land som sköter asylärendet.

– Sannolikt har de åkt genom flera EU-länder, men om de inte berättar hur de åkt, och inte har pass och andra papper, kan vi inte bara skicka ut dem, säger hon vidare.

Hon menar även att det är inte sannolikt att de får stanna eftersom Serbien ”är en demokratisk stat med lagar, regler, myndigheter och domstolar som ska kunna ta hand om sin egen befolkning”.

Zigenarna kommer snart få en kallelse till Migrationsverket i Malmö och Högsby där asylskälen ska prövas. Personal kommer finns på plats på Öland. I övrigt får de asylsökande zigenarna klara sig på egen hand.

Barometern
Östran

PrintFriendly Share/Bookmark




Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt