söndag 26 september 2010

Omar Khaki: Det är de övriga partiernas fel att SD kommit in

KRITISK INVANDRARE Den iranska kurden Omar Khaki jobbar som tolk, röstar på S och har bott i Sverige i tolv år. I en intervju angående SD:s inträde i riksdagen konstaterar han att det är de etablerade partiernas fel som inte tagit seriöst på frågan om invandringspolitiken och dess konsekvenser. Och att frysa ut SD hjälper inte. Då växer bara partiet. Han tycker också att de tusentals invandrare som är S-medlemmar någon gång borde ha tillfrågats vad de tycker om invandrarpolitiken. Men det har aldrig hänt.

– Socialdemokraterna som jag röstar och tror på, det är de som har skapat SD med sin dåliga migrationspolitik. Det är deras fel att partiet kommit fram. Och ingen har konfronterat SD. Men SD kanske måste finnas för att de andra partierna ska kliva upp ur sängen och göra något.

Om minskad invandring. Om SD säger ja och kommer med ett motiv så säger de andra nej direkt.

– Men vad de övriga vill göra får vi aldrig veta. Något måste göras. Nu är det inte integration, det är kaos som pågår. Ändå frågar ingen efter våra erfarenheter. Det behövs debatt.

Han efterlyser även att invandrare måste få mera kunskap om hur vårt samhället är uppbyggt och fungerar. Det är en klar miss i integrationsarbetet:

– Jag tror det vore bra om de som kommer redan första veckan får möta personer som har samma bakgrund, men har bott i Sverige och kan förklara hur samhället fungerar. På ett språk de förstår och på ett sätt som stämmer med deras sätt att tänka.

Anpassning krävs menar han, men ingen har förklarat för flyktingarna vad den ska bestå av.

– Ingen förklarar för kvinnorna att männen inte kan behandla dem som de gjorde i hemlandet. Kvinnorna från Somalia, Kurdistan, Afghanistan vet inte att det finns kvinnojourer för det är männen som får information.

Omar Khaki har erbjudit sig att komma till SFI för att förmedla kunskaper, förslaget mottogs positivt men sedan har inget hänt. Likaså tror han att det vore bra om landsmän finns på Migrationsverket i samband med asylansökningar för att kunna ställa relevanta frågor.

Khaki tycker dock SD har rätt på en punkt: Varför finns det särskilda anställningsstöd för invandrare:

– Varför ska det vara andra regler? Varför ska jag sticka ut hela tiden som invandrare? Vi trängs in i ett hörn på det sättet.

Men han ser ändå SD:s intåg och eventuella förbud som förödande på långt sikt – och gör en dålig jämförelse med islamistiska diktaturer som Iran och Saudiarabien.

– I stället måste vi ta tillvara godheten som finns i Sverige. Bara friheten att få säga vad man vill är värd guld.

PrintFriendly Share/Bookmark



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt