torsdag 9 september 2010

Nytt utspel av advokaten i Vilksrättegången

VILKSRÄTTEGÅNGEN Politiskt Inkorrekt har vid ett flertal tillfällen skrivit om de två islamistiska mordbrännarna Mentor och Mensur Alija. De är dömda till tre respektive två års fängelse för mordbrand i tingsrätten, dvs. långt under maxstraffet åtta år. Domen är dock överklagad, och hovrättsförhandlingarna avslutades igår. Bröderna vill bli helt friade, medan åklagaren yrkar på straffskärpning. Mensur Alijas advokat Lennart Nilsson gjorde igår ett utspel inför kommande domstolsbeslut, som ligger helt i samklang med hur invandrade kriminella element behandlas av det svenska rättsväsendet: med silkeshandskar.

Advokat Lennart Nilsson vill, om Mensur Alija trots allt skulle bli fälld, att rätten ska se Lars Vilks Muhammedbilder som förmildrande omständighet för hans klients agerande!

En provokation har förelegat. Lars Vilks visste vad han gjorde och vilka reaktioner det skulle bli, säger Lennart Nilsson.

Underförstått: om man ritar av Muhammed så får man skylla sig själv, och ska inte räkna med att mordbrännare döms efter praxis. Att åberopa gärningsmäns religiösa och kulturella bakgrund är tyvärr ett vanligt förekommande argument för strafflindring bland såväl jurister som politiker.

Åklagaren Birgitta Müller kräver däremot längre straff än det tingsrätten gav de två bröder som fälldes för brandattentatet mot konstnären Lars Vilks hus. Men bara med sex månader per man:

Det är ju ett allvarligt brott. Det är endast en tillfällighet att bara den ena gardinen fattar eld. Hade den andra gardinen fattat eld hade det funnits stor spridningsrisk. Bröderna hade dessutom anledning att tro att Lars Vilks fanns i huset, eftersom hans bil stod parkerad i trädgården. Det är ställt utom allt rimligt tvivel att 21-åringen och 20-åringen är gärningsmän. Brödernas uppgifter förtjänar inte tilltro.

Någon annan påföljd än fängelse kan inte komma i fråga. Och jag anser att straffvärdet ligger åtminstone sex månader högre än det tingsrätten utdömde, det vill säga två och ett halvt respektive tre och ett halvt år, säger Birgitta Müller.

Den äldre brodern darrade på rösten av indignation då han talade om Vilks och det justitiemord han anser sig ha blivit utsatt för. Mentor Alija gör ingen hemlighet av att han inte hyser några varmare känslor för Lars Vilks.

Hovrätten avkunnar dom den 23 september.

PrintFriendly Share/Bookmark



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt