tisdag 14 september 2010

Kaliber-målet: Förundersökningen läggs ner

TRAMS Sveriges Radios VD Mats Svegfors krävde tidigare i augusti att det så kallade Kaliber-målet skulle avgöras i god tid före valet. Trots att det skattefinansierade public service-företaget Sveriges Radio, med omfattande allsidighets- och objektivitetskrav inskrivna i sina regler, inte ska försöka påverka rättsmyndigheternas tidsramar, fick moderaten Mats Svegfors sin vilja igenom. Han lär dock inte bli glad över åklagarmyndighetens beslut. De lägger ner förundersökningen.

Under en kryssning med Sverigedemokratisk Ungdom (SDU) för ett drygt år sedan avslöjades att Sveriges Radios program Kaliber hade en infiltratör med dold mikrofon och kamera som följt med på resan. Journalisten Caroline Stenman hade infiltrerat Sverigedemokraterna och SDU under ett halvår och varit med på möten och, främst, privata fester i hopp om att lyckas snappa upp något kontroversiellt för att sedan kunna skjuta partiet i sank.

Wallraffandet till trots blev resultatet av ljud- och bildupptagningar, som var tänkt att bevisa att SD egentligen tyckte något helt annat än de utgav sig för att göra, mycket skralt. I samband med avslöjandet av infiltratören uppstod en del tumult och när båten kom i hamn i Stockholm gjordes anmälningar från SR om brott och hot då man menade att några SD-ungdomar skulle ha beslagtagit SR-infiltratörens spionutrustning. Detta har dock förnekats av SDU:s ordförande Erik Almqvist, som tidigare har uttalat sig om händelsen:

Det känns oerhört kränkande då jag under samma tid utsattes för mordförsök av vänsterextremister från Revolutionära Fronten. De jagade mig med dragna knivar och skrek att de skulle mörda mig. Den utredningen har enligt utredaren "bara legat på ett skrivbord i ett halvår och samlat damm", medan en påstått borttappad väska där det enligt två åklagare helt saknas belägg för att brott skulle ha begåtts får högsta prioritet av riksåklagaren. Man blir beklämd när man ser vilka förbrytelser som prioriteras i dagens Sverige, sa Almqvist.

I Expressen uttalade Erik Almqvist så här:

Det har lagts ner av två åklagare i rad. Sen väntar man ett halvår och då kommer en nytillsatt VD för statlig media och vänder sig till riksåklagaren, som också är politiskt tillsatt, och öppnar en ny utredning, säger han och fortsätter:
- Det är sånt som man är van att läsa om i forna Sovjetstater.

Förundersökningen mot Sverigedemokraternas riksdagskandidat Erik Almqvist och tre av hans partikamrater är nu nedlagd.

Det går inte att visa vem eller vilka som kan ha gjort sig skyldiga till brott, säger åklagaren Birgitta Tholander Werne till TT.

Som av en händelse använder vare sig Sveriges Radio eller tidningsmedia av liknande krigsrubriker som den gången i augusti då VD Mats Svegfors gjorde sina märkliga, och uppenbart politiskt motiverade, uttalanden.

Tvärtom, tidningarna och SR nämner dagens beslut av åklagarmyndigheten i en liten, liten notis från TT.

Läs mer här och här.

PrintFriendly Share/Bookmark
Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt