torsdag 19 augusti 2010

Frankrike börjar nu avvisa zigenare

ZIGENARE Frankrike har nu börjat förberedelserna för att avvisa dom cirka 700 zigenare och ”resande”, en process som sedan tidigare aviserats av president Nicolas Sarkozy. Avvisningarna väntas inledas på torsdagen, då ett chartrat plan ska föra 79 personer till Rumänien. Det var i slutet av juli som Sarkozy beordrade rivningen av 300 zigenarläger i Frankrike och sade att zigenare som orsakat ordningsproblem skulle utvisas. Hittills har omkring 50 läger rivits.

Enligt den franske migrationsministern Eric Besson har 79 personer gått med på att lämna landet frivilligt med planet på torsdagen. De hade fått lite pengar – 300 euro för de vuxna och 100 euro till barnen. Två ytterligare flygningar är planerade i augusti och september.

Rumäniens utrikesminister Teodor Baconschi visar ingen översvallande glädje över att få tillbaka sina medborgare och varnade  för kollektiv brännmärkning av etniska minoriteter. Även EU höjde ett varningens finger och uppmanade på onsdagen Frankrike att respektera EU-medborgares rättigheter. Huruvida EU också uppmanat zigenarna att respektera franska lagar framgår dock inte.

Människorättsgrupper och politiska motståndare har jämfört Frankrikes handlande med förföljelserna under andra världskriget, men migrationsminister Besson slår ifrån sig:

Jag skulle verkligen vilja få ett slut på de här liknelserna. Folk förhörs, deras identiteter kontrolleras och vi erbjuder dem pengar för att återvända till sitt ursprungsland.

SvD

PrintFriendly Share/BookmarkUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt