onsdag 18 augusti 2010

Lokal S-politiker åtalad för datorstöld

LULEÅ Socialdemokraten och ombudsmannen på LO-distriktet Anita Engström, 43 år, har stått åtalad för stöld av en laptop värde blygsamma 2 990 kronor. På grund av stölden har hon nu fått lämna sitt uppdrag i barn- och utbildningsnämnden.

Den 11 februari i år klev Anita Engström in på Coop Forum i Skellefteå. Enligt hennes egen utsago hade hon sett att de reade ut laptops. Hon passade därför på att handla innan hon skulle iväg till ett möte i Medlefors utanför Skellefteå, i egenskap av att vara ombudsman på LO-distriktet. Anita Engström berättade under förhandlingen att hon handlade med så kallat ShopExpress vilket betyder att kunden själv scannar in varan och lämnar sedan butiken genom en obemannad utgång. Räkningen kommer sedan hem till kunden. Anita Engström sade att en expedit uppmanade henne att inte genast scanna in datorn utan vänta tills det nya reapriset var inlagt i systemet.

- Mitt stora misstag var att stoppa ner datorn i väskan. Därefter handlade jag andra varor. Jag var sen till mötet och i all stress glömde helt enkelt att scanna in datorn, sade hon.

Anita Engström erkänner den faktiska händelsen men säger att hon saknar uppsåt, det var alltså inte meningen att stjäla. En vecka senare gjorde polisen husrannsakan och fann datorn i hennes källare. Kammaråklagare Anna Vallin hade inte mycket till övers för Enströms förklaring, som yrkat på villkorlig dom samt böter. Dessutom är den klåfingrige sossen tidigare dömd för snatteri 2009.

Anita Engström har länge utgjort ett framtidsnamn inom partiet. Men inför höstens val så tillhör hon inte någon av socialdemokraternas toppkandidater på fullmäktigelistan och var inte heller placerad på valbar plats. Hon kommer nu att strykas från fullmäktigelistan. Än värre är att damen ifråga är före detta nämndeman. Den lokala partiledningen i Luleå var fåordig om kollegans stölddrama.

- Vi beklagar naturligtvis avhoppet men respekterar beslutet, lät arbetarekommunens ordförande Britt Westerlund meddela, men avböjde i övrigt att kommentera såväl avhopp som den rättsliga process som inletts.

Domen faller nästa vecka.

NSD

PrintFriendly Share/Bookmark
Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt