onsdag 17 augusti 2011

Arbetskraftsinvandring = lönedumpningspolitik

Lyssna: Invandrad arbetskraft, reportage av Annika H Eriksson

Lyssna: Arbetskraftsdebatt mellan Tobias Billström och Therese Guovelin

POLITIK När den nya lagen om arbetskraftsinvandring antogs 2008 hade många farhågor kring att det egentligen handlade om en klassisk lönedumpningspolitik, något som visat sig stämma. Lagen öppnar upp för dumpning av såväl löner som arbetsvillkor.

Ovan reportage från P1-morgon och debatt mellan migrationsminister Tobias Billström (M) och Therese Guovelin, andre ordförande för Hotell och Restaurangförbundet.

Även Dagens Arena uppmärksammar i dag problematiken:

HRF har i en ny stickprovsundersökning kunnat visa att verkligheten ser ut precis som vi och många förutspådde. Av 54 undersökta företag som anställt arbetskraftsinvandrare upptäcktes sämre eller mycket sämre villkor i över 60 procent av fallen. I våras bröt också fackförbundet Sveriges Ingenjörer allt samarbete med Migrationsverket efter att ha bevittnat allt för många fall där arbetskraftsinvandrare utnyttjats och lurats. (Den här rapporten och den här rapporten om den svenska bärbranschen från det thailändska fackförbundet Migrant Workers Union kan också vara av intresse för den som vill sätta sig in i ämnet. Även denna rapport från Swedwatch i samma ämne).

Dock med en brasklapp:

Och som alltid när man skriver om arbetskraftsinvandring är det nödvändigt att påpeka: Att gränserna öppnas upp och människor från hela världen kan komma hit och jobba är fantastiskt bra. Men att människor utnyttjas och att andra tjänar pengar på deras utsatta situation är alltid dåligt. Det är vår uppgift att skriva om.

Relaterat

Arbetskraftsinvandringen ett misslyckande
Arbetskraftsinvandringen till Sverige ökar
SD ifrågasätter regeringens arbetskraftsinvandring
Arbetskraftsinvandringen ett fiasko

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt