söndag 7 augusti 2011

Runt tusen krigsförbrytare gömmer sig i Sverige

KRIGSFÖRBRYTARE Omkring tusen krigsförbrytare gömmer sig i Sverige och de har blivit så många att utredningsresurserna inte räcker till. Samtidigt har Kanada tagit krafttag mot gömda krigsförbrytare och gått ut med bild och namn på krigsförbrytare i media, i hopp om att tips ska leda till gripanden.

Aftonbladet skriver idag att runt tusen krigsförbrytare kan gömma sig i Sverige. ”Rikskriminalpolisens krigsbrottskommission har hittills fått in 120 anmälningar, men fallen tar lång tid och är svåra att utreda. För närvarande pågår ett tiotal förundersökningar och fler ligger och väntar.” Kammaråklagare Marie Lind Thomsen säger till TT att ”i dagsläget har vi fler ärenden än resurser att utreda.”

De långa väntetiderna fick högsta domstolen att i juli släppa den internationellt efterlyste krigsförbrytaren Sylvére Ahorugeze fri efter att ha suttit häktad i tre år. Domstolen menade att det inte gick att hålla någon häktad så länge i väntan på beslut om utlämning till Rwanda. Redan samma dag han promenerade ut från häktet lämnade han Sverige och flög till Danmark. Han har begärt en miljon euro i skadestånd.

I juli gick kanadensiska myndigheter ut och efterlyste 30 personer misstänkta för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten. Idag har sju personer på listan lokaliserats. Den sjunde, Illandaridevage Kulatunga, från Sri Lanka, återfanns i Florida bakom lås och bom. Hur många av de oönskade förbrytarna som håller sig undan kanadensiska myndigheter och gömmer sig i Sverige är okänt.

Aftonbladet/TT
PI
Moncton News
SVT

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt