söndag 28 augusti 2011

Norrbotten hemsökt av litauiska stöldligor

STÖLDLIGOR Norrbotten hemsökts av stöldligor från Litauen. Ännu värre är läget i Västerbotten och Jämtland, enligt polisen, som menar att ligorna är ytterst välorganiserade. Exempelvis använder man engångshandskar vid stölderna för att undgå fingeravtryck och man använder walkietalkies istället för spårbara mobiler. Värdet på det stulna godset är mycket högt. Polisen tror det handlar om fyra till fem olika ligor som får hjälp av lokala förmågor.

En litauisk lastbil stoppades nyligen utanför Sundsvall och den visade sig vara fylld med dyrbart stöldgods. Bland annat hittades en släpvagn med kåpa och en vattenskoter. Två män sprang men polisen lyckades åtmonstone gripa en av dem. I veckan har åklagarna åtalat flera män: Tre litauer för omfattande däckstölder i Jokkmokk, två män från Litauen som begått stölder i Gällivare och Kiruna och häktningsframställan är inlämnad gällande tre litauer misstänkta för att ha stulit 1,4 ton koppar i Kalixtrakten.

En 19-åring från Lituaen stal sju jackor och ett par byxor för totalt 5 500 konor på Intersport på Storheden utanför Luleå. Han försökte fly men greps av personalen. I förhör uppgav 19-åringen att han kommit med flyg till Luleå åtta dagar tidigare för att söka arbete. Han påstod modern hade betalat flygbiljetten. Men han hade varken personliga tillhörigheter eller pengar på sig vid gripandet. Polisen misstänker att han ingår i någon av ligorna.

Under förhandlingen pressades han om motivet till varför han befann sig i Luleå. Han kunde inte svara på vilken flygplats planet landade på och inte heller var han sovit under de åtta dagarna. Hans svar var hela tiden svävande och märkliga. I fredags dömdes han till villkorlig dom av Luleå tingsrätt. Därefter fick han gå fri. Men innan han fick lämna salen passade rådmannen på att säga några ord till honom.

- Det är uppenbart att du ägnar dig åt stöld. Se nu till att du åker hem. Begår du fler brott kommer du att bli inlåst.

Varken socialen i Luleå eller den litauiska ambassaden ställer upp för honom ekonomiskt.

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt