lördag 27 augusti 2011

SvD och Madestam en märklig mix

NOLL KOLL I samband med Synovates senaste opinionsmätning, där bland annat Sverigedemokraterna ”rasade”,  gör Svenska dagbladet en stor sak av det och intervjuar statsvetaren Jenny Madestam, en välkänt ansikte i media vid det här laget. Analysen Madestam gör är dock något märklig.

I mätningen backar Sverigedemokraterna från 4,8 till 2,9 procent. Backar rejält gör även Miljöpartiet och Kristdemokraterna som tillsammans med Centern, Vänsterpartiet samt SD inte skulle klara riksdagsspärren. I torsdagens mätning från Novus erhöll dock SD 5,6 procent, en liten ökning. Detta sades dock ingenting om, trots att även hela den mätningen gjordes efter de norska terrordåden – som i fallet med Synovate påstås ha en effekt på opinionen. Varför detta enbart skulle vara fallet i den ena mätningen bemödar sig varken SvD eller Madestam att spekulera i.

– Jag tolkar det som att det hör väldigt mycket samman med terrorattentaten i Norge. Efteråt har väljarna tagit avstånd från den typen av partier, inte minst i opinionsmätningar. Det finns en skämsfaktor att stå upp och säga att man skulle rösta på det här partiet, säger hon.

Vad som ytterligare spär på känslan av att Madestam inte riktigt gjort hemläxan är påståendet om att Jimmie Åkesson, SD:s partiledare, borde ha skrivit en debattartikel efter dåden – vilket han ju faktiskt gjorde i GP den 29 juli. Dessutom hade han innan dess uttalat sig i ett pressmeddelande dagen efter, den 23 juli, och sedan ytterligare en gång på partiets riksdagsblogg den 28 juli. Det är mer än man kan säga om statsminister Fredrik Reinfeldt (M) som passade på att ta semester under dagarna efter dåden.

– Jimmie Åkesson gick ut och sa att det var förkastligt, men även när röken lagt sig efter de kritiska dagarna skulle han ha behövt fortsätta och visa det. Han kanske skulle ha behövt skriva en debattartikel.

SvD

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt