fredag 3 september 2010

Hur ska man tolka detta?

VÄXJÖ Den kommunala tolkförmedlingen i Växjö kommer att bantas ner kraftigt, med runt 60 procent. Det beslutade politikerna i nämnden för arbete- och välfärdsarbetsutskott i förrgår. Tolkförmedlingen har funnits sedan 1971 i kommunal regi. Under de senaste åren har den expanderat kraftigt, med flera hundra procent, och gått med miljonvinst. En utredning har kommit fram till att verksamheten i sin nuvarande omfattning hamnar i konflikt med konkurrenslagstiftningen.

Tjänsterna som förmedlas framöver ska därför enbart ”säljas” inom den kommunala verksamheten vilket innebär att landstinget, som är en stor kund, får hitta tolkar på annat håll. Konkret betyder det privata aktörer.

V-politiker vill stoppa överutnyttjade tolktjänster

Anders Mårtensson (V) vill inte släppa privata tolkförmedlingar i den kommunala förvaltningen. Han menar att tolkarna används lite för godtyckligt ibland, och en privataktör skulle då kunna tjäna stora summor på detta.

– Här finns möjligheter, det går att plocka pengar på detta. Det går, det är bara att snacka, det är bara att locka in folk, du måste ha tolk, du måste ha tolk, du måste ha tolk. Det finns de som bott 25 år i Sverige och som inte pratar svenska.

-Man får ju ställa lite krav på folk också, att de lär sig svenska på 25 år. Det förekommer att man bott i Sverige så länge och ändå kräver tolk i alla möjliga sammanhang. Det finns gränser för allting, säger Anders Mårtensson.

Han säger vidare

– Inom kommunen har vi ju ändå någon liten känsla av att det går väl bra ändå, att vi kan lösa det ändå, det är ju inte någon allvarlig sak med sjukdom eller juridik, så nog kan vi väl försöka prata lite svenska här va. Ja, så kanske man gör det. Men i ett annat fall säger man, nä, nä, det är bara att ta tolk, det har du rätt till, du har rätt till tolk. Alltid.

- Man har ett egenansvar att under så många år ändå ta tag i det här. Om man lever i ett land måste man ju göra det bästa för att klara av att leva där på ett bra sätt. En viktig del av det är ju att man lär sig språket.

Läs resten på SMP

Byt nu ut hans partitillhörighet till SD. Då hade det varit krigsrubriker om rasism, fientligt och allt möjligt. Men är man på ”den rätta sidan” har man immunitet.

PrintFriendly Share/Bookmark
Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt