onsdag 20 april 2011

Danmark skärper språkkraven för invandrare ytterligare

DANMARK I november infördes ett nytt poängsystem för invandrare från icke-EU-länder som vill bosätta sig i Danmark, något som minskade antalet PUT dramatiskt. Då var språkkravet att man klarar att kommunicera med ett ”ytterst enkelt språk”, något som nu skärps i form av sexhundra danskalektioner på egen bekostnad.

Regeringen vill tillsammans med Dansk Folkeparti höja språkkravet från en tidigare A1-minus-nivå till A2, vilket motsvarar kraven för främmande språk i folkskolans nionde årskurs.

Man hoppas att de förbättrade språkkunskaperna ska innebära en snabbare väg ut i arbetslivet och ”att den som beviljas återförening snabbare bidrar till samhällsekonomin”.

Kritiker menar att lagförslaget egentligen handlar om att minska antalet återföreningar och oppositionen, med Socialdemokraterna i spetsen, säger att de nya kraven kommer att rivas upp om vänsterblocket vinner valet senare i år.

Det är Dansk flygtningshjælp och Röda korset som har räknat ut att de nya språkkraven kommer att kräva ungefär 600 timmars undervisning. Kostnaden, som beräknas till omkring 50 000 danska kronor, får den enskilde dessutom stå för själv. Undervisningen ska också klaras av under de tre månader som den äkta hälften har rätt att vistas i landet på turistvisum.

Danmark är inte ensamt om att kräva språkkunskaper på A2-nivån, då handlar det dock om medborgarskap och inte permanent uppehållstillstånd.

SydsvenskanUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt