torsdag 28 april 2011

Uppsatt på Ikaroslistan för mord nu gripen i Irak

GRIPEN Den 22 augusti 2005 bestämde sig Oday Almohamadawi och två andra män för att ”ta tillbaka sin heder”. I bilen de körde fanns en 35 centimeter lång kockkniv och en skarpslipad kökskniv. När offret och restaungägaren Kaveh Zarei, 25 år, kom ut från Pizzeria 2000 i i Lindesberg hade han ingen chans. Zarehi försökte backa och fly, men hann inte undan och knivhöggs till döds.

Bakgrunden till mordet var att Kaveh Zarei och Almohamadawi hade hamnat i slagsmål några veckor tidigare. Oday Almohamadawi beslutade sig för att hämnas och åkte tillbaks till Lindesberg i sällskap med två andra personer. Föraren satt kvar i bilen medan Almohamadawi och en 21-åring attackerade Kaveh Zarei med kniv. 21-åringen höll fast offret och stack denne med en kniv i låret. Oday Almohamadawi högg samtidigt restaurangägaren med en kniv i bröstet, som också var det dödande knivhugget.

Sedan flyr gänget och polisen utfärdar rikslarm. Jakten på dem fick ett genombrott redan dagen efter mordet, då 22-årige chauffören greps helt odramatiskt i Gusum. Även flyktbilen anträffades i samband med gripandet.

21-åringen överlämnade sig till polisen efter några månader. Örebro tingsrätt dömde sedan 21-åringen till 10 års fängelse och livstids utvisning ur landet, som dessutom saknar uppehållstillstånd i landet. Han fick också betala vardera 50 000 kronor i skadestånd till tre anhöriga. Tingsrätten påpekade å ena sidan att 21-åringen hållit fast offret men inte bevisligen utdelat något knivhugg.

Den 24 mars 2006 fastställde hovrätten domen mot 21-åringen. Hovrätten ansåg det vara styrkt att mannen tillsammans eller i samförstånd med en annan person den aktuella kvällen dödat 25-åringen. 21-åringen nekade och lade skulden på Almohamadawi.

Chauffören åtalades aldrig.

Gripen

Almohamadawi flydde och häktades i sin frånvaro för mord. Sedermera blev han uppsatt på Rikskriminalens Ikaroslista. Nu har den misstänkte mördaren Oday Almohamadawi, 28, gripits av irakisk polis i Bagdad. Svenska myndigheter ska nu försöka få honom utlämnad till Sverige

En som njuter av gripandet är polisen Åke Englund. Han har varit med från början och 2012 går han i pension. För någon månad sa han:

– Jag har levt med det här fallet mer eller mindre sedan det skedde. Det vore väldigt skönt att få avsluta det här innan jag går i pension.Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt