fredag 29 april 2011

Nordiska polisförbundet vill stänga gränserna mot Baltikum

NORGE En gemensam nordisk polisgrupp vill att en stängning av gränserna mot de baltiska länderna ska övervägas efter att man konstaterat att omkring 80 procent av den organiserade kriminaliteten i Norden begår av människor från just dessa länder. Således går de på samma linje som Frankrikes och Italiens presidenter som tidigare i veckan presenterade liknande betänkligheter i kölvattnet av massinvandringen från Nordafrika.

Det nordiska polisförbundet uppger att situationen i de baltiska länderna är allvarligt och att där lite görs för att bekämpa den ökande kriminaliteten. Nu begär de att justitieministrarna gör precis som Frankrike och Italien vill – se över Schengensamarbetet och skära ner på biståndet till Estland, Lettland och Litauen.

- Det som skjer i de baltiske landene er alvorlig. Personer fra disse landene står for 80 prosent av den organiserte kriminaliteten som begås i Norden. Dette er en situasjon som vi ikke lenger kan leve med, sier Arne Johannessen.

I egenskap av ordförande för Politiets Fellesforbund och vice ordförande i Nordiska polisförbundet sände han på onsdagen ett brev till den norska justitieministern Knut Storberget.

- Hvis de baltiske landene ikke gjør noe for å få bukt med den økende kriminaliteten som rammer de nordiske landene i betydelig grad, må Schengen-samarbeidet og hvor yttergrensene skal gå, tas opp til alvorlig overveielse. Dagens åpne grenser er et kjempeproblem for oss i Norden, sier Johannessen.

Den nordiska polisförbundet anser att den fri rörlighet som i dag präglar Schengensamarbetet inte står i proportion i till de problem det samtidigt medför då kriminella från de baltiska länderna invanderar europeiska länder.

- Dette er et innspill som det er viktig å ta med seg. Selv om jeg vanskelig ser for meg at Schengen-avtalen blir endret, er det avgjørende for kriminalitetsbekjempelsen at man tør tenke alternativer, noe politiforbundet her gjør, sier justisminister Knut Storberget.

VGUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt