onsdag 20 april 2011

Skamflyktingar får ofta avslag

SKAMKULTUREN Sverige är fantastiskt, närmare bestämt prioriteringen om vilka som har reella skyddsbehov. I ett reportage häromkvällen tog Aktuellt upp ämnet om kvinnor som är hårt pressade av sina egna familjer att följa skamkulturens barbariska traditioner. Kvinnorna söker asyl i Sverige men får ofta avslag.

I en kartläggning av migradomstolarnas beslut under 2010 – mars 2011 har man granskat 98 domar. Av 158 personer som angett skamkulturellt våld som asylskäl fick 98 avslag. Merparten är kurdiska kvinnor från Irak. Det finns ingen statistik över hur många som flyr undan skamförtrycket men det finns tendenser till en ökning, enligt advokater SVT talat med. Samtidigt vet man inte om det ligger någon sanning bakom sina påståenden heller när man söker asyl.

PI anser att ordet skam är den korrekta benämningen på detta vidriga fenomen. SVT och övriga media envisas dock att använda uttrycket heder:

Den vanligaste hedersflyktingen är en kvinna som har haft en relation som familjen inte accepterar. Det kan vara med en man från en annan folkgrupp eller religion, men oftast handlar det om att familjen utsett en annan make. Männen som anger att de riskerar hedersrelaterat våld berättar i stort sett uteslutande att de förföljs av en förbjuden flickväns familj och riskerar att dödas. Någon uppger också att han anklagats för våldtäkt.

Reportage och intervjuer

SVT
SVT
SVT
SVT
SVT
SVTUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt