måndag 25 april 2011

Gerillaledare med svenskt medborgarskap gripen

Joaquín Pérez Becerra till höger.

GRIPEN Mannen till höger på bilden är gripen. Han heter Joaquín Pérez Becerra, 55 år och bor i Täby. Men i ett annat sammanhang har han kodnamnet Alberto Martinéz – Europachef för vänsterterrororganisationen Revolutionary Armed Forces of Colombia, bättre känt som FARC-gerillan, terrorlistad av Colombias regering, USA, Kanada och EU.

Enligt en rapport från FN:s kommissariat för mänskliga rättigheter (2005) så fortsätter ”FARC-EP att begå grova brott mot de mänskliga rättigheterna såsom mord på skyddade personer, tortyr och gisslantagning, som drabbar många civila.

En av gerillans mest kända gisslan var Ingrid Betancourt som satt fången mellan 2002 och 2008. I mars 2009 släpptes svensken Roland Larsson som hållits fången av FARC i närapå två år efter han kidnappades 16 maj 2007 tillsammans med sin sambo, som fyra dagar efter flydde i samband med en eldstrid. I fångenskap drabbades Roland av stroke och blev förlamad i delar av kroppen.

Joaquín Pérez Becerra är redaktör för en webbsajt, Noticias Nueva Colombia (Anncol), som är intimt förknippad med FARC.

Becerra greps i helgen på Maiquetía International Airport i Venezuela, misstänkt för att ha finansierat gerillans verksamhet. Han är nu anhållen i väntan på beslut om eventuell utlämning till Colombia, som har utfärdat en internationell arresteringsorder mot honom.

Becerra fick svenskt medborgarskap 1995.Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt