onsdag 9 februari 2011

Asylboende vållar politisk strid

ESLÖV Driften av asylboendet för så kallade ensamkommande flyktingbarn i Eslöv har vållat en politisk strid, som har sin bakgrund i att kommunstyrelsens majoritet i förra veckan beslutade att avbryta upphandlingen av driften och i stället förlänga avtalet med VoB Syd ytterligare ett år, med hänvisning till osäkerheten kring lokalerna.

Röstsiffrorna blev 9-4 för att stoppa upphandlingen. S, M och V röstade för och C och Fp reserverade sig mot beslutet. Sverigedemokraternas linje om att stoppa hela flyktingboendet och säga upp avtalet med Migrationsverket fick inget gehör bland de övriga partierna.

De nuvarande lokalerna på Kärråkra vill äldreomsorgen åter igen disponera vid årsskiftet 2011/12. Vart nysvenskarna då ska flyttas vet ingen.

- Jag är chockad. Barnen utsätts för enorma risker, säger Daniel Rhodin (FP).

Henrik Wöhlecke (M), 1:a vice ordförande i kommunstyrelsen, säger att långt gångna diskussioner har bedrivits med en privat fastighetsägare, men de avbröts i förra veckan då fastighetsägaren inte längre var intresserad.

Socialdemokraterna och Moderaterna med stöd av Vänsterpartiet vill inte byta bemanning på boendet och oroa ”barnen” så länge frågan om lokaler inte är löst.

- Enligt FN:s barnkonvention ska barn inte utsättas för förändringar som kan skada dem. Personalen på boendet fungerar som föräldrar för barnen, säger Henrik Wöhlecke.

Oppositionen, med Centern och Folkpartiet, tror dock att detta bara är ett svepskäl och att det i själva verket handlar om att majoriteten är nöjd med hur verksamheten fungerar och att de egentligen inte vill ha någon upphandling samt inte riskera att någon annan tar över. Att VoB Syd ägs av sydsvenska kommuner, bland annat Eslöv, tror de även spelar in.

- Jag kan knappast dra någon annan slutsats än att någon med insyn i upphandlingsunderlaget insett att VoB Syd inte skulle vinna upphandlingen, säger Daniel Rhodin (FP).
- Det finns en allmän vilja att låta VoB Syd fortsätta ”för det funkar så bra”. Men det är knappast ett skäl för Eslövs kommun att bryta mot lagen.

Han befarar också att beslutet kan leda till juridiska problem om något av de företag som lämnat anbud väljer att överklaga, i värsta fall skulle det kunna gå ut över flyktingboendet och ”barnen”.

- Jag är chockad över vilka enorma risker Socialdemokraterna och Moderaterna utsätter kommunen och barnen för med så här ansvarslösa beslut, säger Rhodin.

Annette Linander (C) håller med.

- Vårt villkor för att ändå gå med på det har hela tiden varit att det skulle göras en riktig upphandling sedan. Därför är vi ganska förgrymmade nu, säger Annette Linander.

Att ”barnen” sägs ha tytt sig till personalen är inte ett tillräckligt skäl för att strunta i upphandlingen anser hon.

- Vi kanske kan få en bättre verksamhet med ett annat företag. Och om Cecilia Lind är så säker på att VoB Syd är bäst borde hon ju också vara säker på att de vinner upphandlingen, säger Linander och fortsätter:
- Personalen kan överlåtas till ett annat företag, det kan man ha som villkor. De flesta var inte anställda i VoB Syd utan rekryterades för att jobba i Eslöv.

Oppositionen anser det vara anmärkningsvärt att Moderaterna sätter stopp för en offentlig upphandling, i vanliga fall något av en hjärtefråga för partiet.

Skånskan · VoB Syd

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt