torsdag 17 februari 2011

Långt gångna planer på Östersunds första moské

Illustration: Lennart Köpsén/Sweco Architects

ISLAMISERINGEN Planer smids på att uppföra Östersunds första moské i Stadsdel Norr med Mekonomen och det gamla slakteriet som grannar. Inte mycket avslöjas om projektet och Islamiska föreningens informatör i Östersund, Kholod Mahmood, är förtegen om planerna.

Daniel Kindberg, chef för Stadsdel Norr, är dock betydligt mer frispråkig och berättar att dialogen kring moskébygget redan är långt gångna.

– Vi har skisser och ritningar, som uttrycker bra mycket mer än åt vilket håll som Mecka ligg­er. Föreningen vill dessutom ha en moské med ett jämtländskt uttryckssätt i byggnadsstilen, säger Daniel Kindberg.

Islamiska föreningen använder sig i dagsläget av en källarlokal i centrala Östersund som rymmer 50-60 personer.

– Vi behöver en bättre och mer trivsam lokal, för i dag får människor ligga och be ute i korridoren eftersom det ofta är fullt under fredagsbönen, säger Kholod Mahmood.

– Vi har inte något medlemsregister men vi märker att antalet växer. Det är exempelvis många som kommit hit för att studera på Mittuniversitetet.

Finansieringen är ännu inte klar och Mahmood ser gärna att moskén får ett formspråk i samklang med dess jämtländska omgivning.

– Eftersom vi bor i Jämtland bör arkitektutformningen vara jämtländsk, men det är mina egna drömmar. Däremot är inte bygget av en minaret bland det som är viktigast att bygga, säger Kholod Mahmood.

Förutom bönesalen ska moskén innehålla läsesalar, bibliotek, kontor med mera. Den totala ytan beräknas uppgå till 400 kvadratmeter eller strax under, och byggkostnaden till mellan sju och nio miljoner kronor. Enligt Mahmood är det inte aktuellt med att ta emot gåvor från länder med en fundamentalistisk hållning till islam.

ÖP

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt