tisdag 1 februari 2011

TV-stjärnan åtalad för tortyrlikande rånöverfall

ÅTAL Från tv-serien "Det nya landet" till det nya Sverige: Nu står den avdankade skådespelaren från Etiopien, Mikael "Mike" Almayehu, åtalad för grovt rån i samband med ett tortytliknade överfall. Polisens utredare beskriver fallet som brutalt och av extremt rå karaktär. Almayehu är tidigare dömd.

Det grova rånet

Den 29 november befann sig en 43-årig man i närheten av Wieselgrensplatsen på Hisingen i Göteborg på väg att möta vänner. Men han blev istället stoppad av den neddrogade "Mike" Almayehu och hans kompisar. Gänget behövde pengar – och nu var 43-åringen deras måltavla. Under pistolhot tvingade de med mannen till en lägenhet på Knapegatan. Där tvingades han att ta av sig kläderna och sedan blev han slagen av männen. Man stoppade även pistolen i munnen på honom och gjorde två blindavfyrningar. De avslutade med att spreja någon form av brandfarlig vätska på hans ben och tände sedan eld.

Sedan tvingade man honom till en bankomat men då fick han en chans att fly. Han sprang till den närliggande polisstationen och knackade på – men där öppnade ingen. Då kom männen i kapp och slog honom igen. Ännu ett flyktförsök och denna gång lyckades han komma undan sina plågoandar och larmade sedan polisen. Rånoffret kunde sedan peka ut lägenheten där han misshandlades. Mike Almayehu greps sedan i lägenheten. Då var den var fortfarande nedblodad.

Grovt rån (ovan händelse)

Mikael "Mike" Almayehu, född 1983 och medborgare i Etiopien.
Bljerim Ademi, född 1992
Kevin Gouamo Soumaoro, född 1993

Övriga åtalspunkter

Rån

Ismail El Hajami, född 1993

Tillsammans med två andra rånade han en servicebutik på cigaretter, snus mm till ett värde av 17 000 kronor. Han misshandlade även butiksbiträdet.

Rån

Ismail El Hajami rånade och misshandlade en kvinna på hennes handväska i början av januari detta året. Han kom över mobiltelefon, kontanter, kreditkort – och läppstift.

Kvinnan försökte hålla fast vid sin väska men då sparkade Hajami henne flera gånger tills hon släppte taget. Hon fick bland annat fraktur på en arm och flera blåmärken.

Rån

Ismail El Hajami hotade, misshandlade och rånade tillsammans med Kim Johansson, född 1993, ett butiksbiträde på en Pressbyrå i centrala Göteborg på 10 400 kronor.

Snatteri

Kim Johansson stal en jacka värd 500 kronor i en Stadiumbutik.

Rån

Besian Qevani, född 1991 och medborgare i Serbien, tillsammans med Ismail El Hajami, Bljerim Ademi och Kevin Gouamo Soumaoro rånade, hotade och misshandlade två restauranganställda på en krog i centrala Göteborg hösten 2010.

Maskerade trängde sig gänget in med vapen och tilltvingade sig genom våld 4000 kronor, en kassapparat samt nycklarna till krogens pokermaskiner.

Våld och hot mot tjänsteman

Bljerim Ademi ertappades utan biljett på spårvägen. Vid tillsägelse och inrapportering blev två av tre biljettkontrollanter misshandlade av Ademi.

Ringa narkotikabrott i två fall

Mikael "Mike" Almayehu ha haft 0,52 gram amfetamin i lägenheten på Knapegatan samt tagit tabletter, kokain och rökt cannabis.

Besian Qevani har rökt och haft cannabis i sin ägo.

Domstol

Göteborgs tingsrätt, B 18288-10

Media

GT

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt