tisdag 8 februari 2011

Skäggförbud på UPS DO rycker ut

SKÄGGET I BREVLÅDAN Sveriges mest utskällda myndighet, DO, har ännu en gång visat vilken viktig instans den är i det svenska samhällslivet. Denna gång är det UPS vars skäggförbud för chaufförer anses vara diskriminering mot enskilda personer som av religiösa skäl inte kan raka sig.

Den unga mannen anställdes som chaufför på UPS via ett bemanningsföretag. Tanken var att han sedan skulle bli anställd direkt av UPS om allt funkade tillfredsställande.

En veckas introduktionsutbildning och sedan var det dags. Direkt på morgonen fick han en tillsägelse om att raka av sig skägget till nästa dag, med hänvisning till företagets uniformspolicy som klart och tydligt säger att chaufförer inte får ha skägg. Men det ville inte mannen göra, av religiösa skäl, varpå hans uppdrag hos UPS avslutades tvärt.

Vad göra efter en sådan skändning? Kontakta DO så klart – som i sin tur nu stämmer UPS i Arbetsdomstolen för ”indirekt diskriminering som har samband med religion” och kräver 150 000 kronor i ”diskrimineringsersättning” av företaget.

– UPS skäggförbud är en skenbart neutral regel som gäller lika för alla. Men den slår hårdare mot personer som av religiösa skäl inte kan välja att raka sig. Det är inte acceptabelt i ett demokratiskt samhälle, säger t.f. diskrimineringsombudsman Håkan Sandesjö.

DO

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt