måndag 7 februari 2011

Kristendomen vinner mark bland muslimer i Danmark

DANMARK Under de senaste tio åren har flera hundra muslimer vänt islam ryggen och konverterat till kristendomen, dessutom stiger antalet kraftigt. I år väntas mellan 100 och 150 muslimer konvertera. Samstämmiga uppgifter kommer från en rad präster, kyrkliga organisationer och experter.

- Det är en klart stigande tendens. Jag uppskattar det till 100-150 muslimer årligen som konverterar i Danmark, säger landets ledande expert på konverteringar med en Ph.D. i interkulturella studier, Mogens Mogensen som står bakom den hittills mest omfattande undersökningen av konverteringar från islam till kristendomen i Danmark.

Undersökningen konkluderade att knappt 1 000 muslimer, från 1980 till 2007, konverterade till kristendomen.

- Men de senaste åren har fenomenet stigit. Det beror förmodligen på att muslimer genom utbildning och arbete har fått en mycket bättre kontakt med kristna och deras värderingar i Danmark. Vi ser ett klart sammanhang mellan integrationen och antalet konverteringar, säger Mogensen.

I Kirkernes Integrations Tjeneste (KIT), en paraplyorganisation för 230 migrantförsamlingar i Danmark, upplever man också att antalet har ökat.

- Min klara känsla är att det har ökat de senaste två åren. Vi får många fler förfrågningar från muslimer som vill lära känna kristendomen, säger Hans Henrik Lund från KIT.

En av de församlingar som introducerar kristendomen för tidigare muslimer är arabiska Greater Love i Vigerslev Kirke i Köpenhamn, grundat 1999. Och det växande intresset är inte att ta fel på, förklarar prästen Nabil Astafanos.

- De senaste två åren har vi haft flera muslimer som kommer och vill omfamnas av kristendomen än alla andra tidigare år tillsammans. De upplever religionsfriheten i Danmark och många kan för första gången själva välja vilken trosinriktning de vill tillhöra.

Och tendensen kommer att fortsätta i framtiden, hävdar Jørgen Bæk Simonsen, islamforskare vid Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Köpenhamns universitet.

- De muslimer som bosätter sig i landet blir utmanade av den annan religiös förståelse och därför ställer sig många frågor i förhållandet till religion. Världen blir mer globaliserad och det resulterar i att flera förhåller sig till och utmanar det de kommer ifrån.

Politiken

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt