fredag 25 februari 2011

SVT gör ny serie filmar våldsamma ensamkommande

ENSAMKOMMANDE Merparten ensamkommande som kommer till Sverige är äldre tonåriga killar 17-18 år, och i en del fall vuxna män som ljuger om sin ålder vilka media envisas med att kalla för barn. Majoriteten är från Somalia och Afghanistan. Och inte allt för sällan utsätts personal på boenden landet runt för våld och hot.

grupphemmet Semret, med tre boenden 1-3, har man sedan 1987 tagit emot dessa ensamkommande. När man fyller 18 så flyttar de ut från Semret, men går då över till det som kallas Mobila Teamet. Det är fyra anställda som jobbar med 18-21 åringar för att ytterligare träna dem till ett självständigt liv. Men livet på Semret är ingen dans på rosor för de anställda. Det är hot och våld på jobbet. Och en arbetsgivare som inte har fungerat. Så beskriver facket Semret 2 i en anmälan till arbetsmiljöinspektionen som gjordes i somras. 

– Många har utsatts. Själv slog en av de boende en stol mot min arm. Och den händelsen fick jag polisanmäla själv. Jag anser att det borde kommunen ha gjort, säger en som jobbade på Semret 2 i somras.

– Jag vet att kommunen gjort en polisanmälan av händelsen, men efter att de inblandade själv polisanmält, säger Laila Jäderblom, kommunals sektion i Härnösand.

Kommunen berättar i sitt svar till Kommunal och till Arbetsmijlöverket att under förra hösten och i våras har enskilda ungdomar uppträtt hotfullt och våldsamt.

– Två allvarliga händelser har inträffat då polis påkallats, skriver Ifo-chef Lisbet Sander i sitt svar.

Kommunen, Arbetsmiljöverket, Kommunal och polisen är inblandade för att komma till rätta med de aggressiva ensamkommande "barnen" och den utsatta arbetsmiljön.

Allehanda

SVT filmar på Semret

Detta tycks ha gått Sveriges Television helt förbi. För i veckan påbörjade man inspelningarna på boendet där man ska ”visa hur ensamkommande barns liv skiljer sig från andras.” Man följer dem i skolan, när de idrottar, går på disco mm.  Trolig sändningsstart till hösten.

Det var via Migrationsverket som SVT fick tips om Semret.

– De valde nog oss därför att vi är de som har hållit på allra längst med det vi gör, samt att de tror att vi är bra på det, men det återstår att se, säger Tomas Sundqvist som är föreståndare på Semret.

Tomas Sundqvist tycker också att det är roligt att de ska skildra ungdomarna på gruppboendets liv.

– Deras liv är egentligen inte så speciellt annorlunda om man jämför med andras. Det är bara att de inte har några föräldrar och att de har oss i stället. Det är det som programmet också kommer att handla om, säger han.

SN24Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt