lördag 19 februari 2011

Utlänningens kusin försökte skriva teoriprovet i hans ställe

KÖRKORTSFUSK Är det inte bluffande kaninmän som dränerar Försäkringskassan på miljoner så är det något annat. Nu handlar det om en 46-årig utlänning vars etnicitet är okänd för PI.

46-åring höll på att ta körkort och skulle därför i april 2010 göra Trafikverkets teoriprov i Borlänge. Men han behärskade inte svenska så väl vilket gjorde honom nervös. Så 46-åringen hittade en lösning på sitt problem. Han frågade sin 53-årige kusin, som tydligen kunde svenska, om denne ville avlägga provet. Visst, svarade kusinen, som klev in på Trafikverkets lokaler, med den 46-årige kusinens legitimation i näven. Men identitetsfusket gick inte hem.

En trafikinspektör blev misstänksam. Hon tyckte sig känna igen den 53-årige mannen från ett tidigare teoriprov men då under ett annat namn. Så hon granskade ”hans” legitimation och fick sina misstankar bekräftade om fusk.

Nu har de båda männen dömts av Falu tingsrätt för missbruk av urkund, till vardera 40 dagsböter à 50 kronor samt vardera 500 kronor till brottsofferfonden. Under rättegången förklarade 46-åringen sin oskuld. Han trodde det var helt i sin ordning att anlita kusinen för att avlägga teoriprovet! Inte heller den hjälpsamme kusinen sade sig ha förstått att han begick en brottslig handling. Han ville bara hjälpa sin kusin.

Tingrätten föll dock inte för deras naiva godtrohet – eller monumentala lögner om man så vill.

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt