onsdag 16 februari 2011

Toleransresa ska fostra öländska ungdomar

ÖLAND Barbro Knutsson på Mörbylånga kommun är orolig för att främlingsfientligheten påstås ha ökat bland ungdomarna på Öland. Detta manifesterades bland annat av att Sverigedemokraterna kom på en andra plats med 22,4 procent, endast slagna av Socialdemokraterna, då eleverna i Mörbylånga höll skolval i höstas. Detta ska nu rättas till och en toleransresa (sic) till Bosnien ska anordnas.

Samtidigt kommer även hårresande uppgifter om att främlingsfientligheten ökar också i Färjestaden.

Jeanette Gardelin, fritidsledare på fritidsgården Lågan i Färjestaden, märkte av en förändring i attityderna bland barnen då zigenska asylsökande kom till staden, många undrade varför de var här och hur länge de skulle stanna. Horribla tankegångar givetvis

- Det finns mycket fördomar, som ofta bottnar i rädsla, menar Jeanette Gardelin.

Rädslan bottnar i att den trygga vardagen förändras och att det inte går att tala med de asylsökande, menar hon. Och så föräldrarna så klart, som i bland kan ligga bakom barnens betänkligheter.

- Rektorn på Färjestadens skola blev nerringd av arga föräldrar som minsann inte ville ha sina barn i samma klass som romer. Och ungdomar fick order att gå hem tidigare från fritidsgården eller gå hem i sällskap.

Gardelin berättar att hon känt sig maktlös men blev glad då några ungdomar lärt känna de zigenska ungdomarna och fördomarna ska ha minskat.

Kollegan Jeanette Syrén på Zokker i Mörbylånga säger sig ha samma erfarenheter: I början var stämningen till och med hätsk mot de så kallade ensamkommande flyktingbarnen och killarna spelade ”vit makt”-musik på sina mobiltelefoner. Men ju längre tid som gick, desto bättre kom grupperna överens. Gemensam matlagning sägs ha varit en påverkande faktor i förbrödringen. Vad de numera spelar på sina mobiler är dock okänt.

De grundläggande problemen sägs dock kvarstå och kommunerna planerar nu en resa till Bosnien tillsammans med friskolan för niondeklassarna. Totalt handlar det om 60 ungdomar som ska fostras i tolerans.

En ansökan om ett ekonomiskt bidrag på 600 000 kronor till spektaklet ska upprättas.

- Vi måste göra något. Nu ska vi försöka få till en toleransresa. Men det är mycket arbete. Vi måste ha en sammansvetsad grupp när vi ska åka så många, menar Knutsson.

Östran

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt