måndag 17 oktober 2011

Är personnumren fortfarande legitima?

RÄTTSSÄKERHET Landet Extrem är det enda landet i världen som har personnummer. På 1990-talet fördes en viktig debatt om personnumrens hot mot integriteten. Men denna dog ut när sosseriet återtog makten 1994. Därför är det befriande när Merit Wager i ett inlägg på sin blogg åter tar upp frågan. Dessutom är inte personnumren speciellt viktiga idag när det handlar om de ”papperslösa”.

Personnumren missbrukas idag på ett sätt som aldrig skulle godkännas i ett annat land. Det händer att man ombeds att uppge sitt personnummer till värvningskampanjer på gatorna. I föreningar och klubbar, affärer som ICA, Coop, Kicks och Elgiganten, internethandel, bibliotek och förskolor, och för att inte tala om Arbetsförmedlingen och Apoteket; alla ska de ha personnummer.

Per Bylund skrev redan 2008 om hur staten får oinskränkt makt över sina medborgare:

Staten använder personnumret för att kunna kontrollera medborgaren så att hon inte smiter undan eventuell beskattning eller bestraffning. Detta skapar hos myndigheterna en mängd register, samtidigt som användningen av personnummer i privata företags register och i individuella transaktioner sanktioneras av staten.

På följande områden kan staten kartlägga dina förehavanden: åsikter (vad du köper, tidningar, resor, förtullning), sexualpartners och preferenser, sexsjukdomar (smittskyddslagen), sjukdomshistoria och mediciner, begångna brott, skolbetyg, anställningar, bidragsanvändning, TV-innehav, bil, bostadsort, resvanor, hundägare m m.

Med tanke på det ökande bidragsfusket så har möjligheterna för samkörning av dessa register börjat praktiseras. Individen i Sverige är registrerad inifrån och ut. Återigen dyker Storebror upp som det evigt spanande ögat.

Men, under de sista tio åren så förekommer undantag från ”personnummerslagen”. Det gäller de s k papperslösa. Där blir det plötsligt viktigt med den personliga integriteten, helt enkelt av den anledningen att annars skulle polisen hitta dem och köra ut dem ur landet.

Så 30-70.000 illegala invandrare har allt skydd som en svensk medborgare också borde ha rätt att kräva. Dessa slipper uppge personnummer hos sjukvården och apoteket, ingen höjer på ögonbrynen åt detta. När asylanter söker vård behövs inte heller något personnummer, de kan glida på en räkmacka rakt igenom hela systemet utan att bli registrerade någonstans. Så uppenbarligen fungerar allting även utan personnummer. Du riskerar igenting men har allt att vinna. Din integritet är tryggt skyddad och du kan delta i samhällslivet precis som vanligt. Men det är ingen Storebror som registrerar varje steg du tar.

Men ett avskaffande av personnumren skulle utlösa panikångest hos alla byråkrater och paragrafryttare. Så då låter alla låta det vara som det är. Och tyvärr är det vi som är förlorarna

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt