måndag 10 oktober 2011

Hur oskyldiga är de svenska journalisterna?

ETIOPIEN De svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson sitter fortfarande fängslade i Etiopien, men väntar på rättegången den 17 oktober. Enligt DN så är de misstänkta för att ha deltagit i väpnad konflikt och spionerat på landets oljetillgångar för fientliga syften. UD har hälsat på dem i fängelset och de uppges må bra och behandlas helt acceptabelt. Men hur kan man vara så säkra på att svenskarna är oskyldiga?

I programmet Medierna rapporterar Reportrar utan Gränser, att de två svenskarna är de enda journalister som sitter fängslade på så lång tid idag. De som militären misstänker ska utöva någon olaglig verksamhet brukar gripas och fängslas några dagar för att sedan helt sonika kastas ut ur landet. De svenska journalisterna har varit fängslade sedan tre månader tillbaka. I Dawit Isaaks fall är det annorlunda, han arbetade på en eritreansk tidning när han greps.

Men att det råder tveksamheter om journalisternas oskuld går att utläsa här och där. UD översätter inte t ex inte åtalet mot svenskarna. Och då finns det två översättningar i Addes Addeba! Men UD menar att dessa inte är ”tillförlitliga”. Kritik har kommit från olika håll, men UD håller tyst.

Så idag kom en intervju med en etiopisk oppositionspolitiker, Bekele Jirata, som beskriver det fängelse där journalisterna sitter, som ”det värsta” med 600 fångar i varje sal som alla ligger på iskalla golv. Tortyr och obefintlig vård, så  många får tuberkulos och många dör!

Hur var det då med UD:s inspektion av fängelset för några veckor sedan? Jo, det var högst acceptabelt, svenskarna behandlas mycket väl och kan röra sig fritt. Egentligen rapporterades inget negativt om fängelset. Men många är de, framför allt asylanter i Sverige, som kommer dragande med samma uppdiktade historier som Jirata.

Vänsterbloggar som t ex den här, framför konspirationsteorier i vanlig ordning. Det beror, förstår ni. om Carl Bildts aktieaffärer med Lundin Oil som gör regeringen ovillig till diplomati. Alla ser om sitt eget hus och Carl Bildt är precis en sådan politiker som journalister älskar att hata och dessutom tjäna pengar på det.

Så hur gick det egentligen till när svenskarna greps? FiB rapporterar den 5 juli om att Schibbye och Persson hade deltagit i den nationella befrielsefronten när det blev en eldstrid mellan gerillan och den etiopiska militären. S och P bar även de tunga vapen när de greps.

De var alltså medlemmar i en militant gerilla som vill ta över landet, ungefär som ETA eller FARC. Att detta inte skulle väcka vissa frågor är väl ganska förståeligt. Likaså fängslandet av dem var ju ur etiopisk synvinkel, en försvars- och säkerhetsåtgärd.

Vad gjorde S och P i gerillan egentligen? Skulle de spionera på dem också? Var det ett sätt att ta sig in i landet? Var det en ”förklädnad”, en infiltrering? Varför skulle de i sådana fall söka sig till en militant gerilla?

De blev beskjutna, hela 16 gerillasoldater dödades, själva fick de bara lättare skottskador. I åtalet stod det ”Terrorbrott”.

Häromdagen intervjuades Carl Bildt om vad UD tänker sig för åtgärder för att få journalisterna friade.

Det är inget som jag kan tala om. Generellt sett har vi alltid hög sekretess i konsulära ärenden därför att vi vet att offentliggöranden av olika saker som vi gör kan leda till skada för individerna i fråga.

På frågan om det finns någon sanningshalt i anklagelserna mot journalisterna, svarar Bildt:

Det ska jag nog inte uttala mig om. Att recensera detaljerna i målet vore inte hjälpsamt…. Vi arbetar för någonting i detta fall och andra alldeles oavsett om vi lyckas i närtid eller inte

Med andra ord: UD håller tyst, Bildt är tyst, journalisterna deltog i en militant nationell befrielsefront. Lögner om fängelset o s v. Vi som har lite av Tomas Tvivlaren i oss, tar inget för givet. Men att dessa två män bara antas vara oskyldiga av svensk vänstermedia beror på att de faktiskt är svenskar. Och per definition kan inte svenskar utföra den här typen av brott. Rasistiskt så det förslår…

Kruman

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt