onsdag 12 oktober 2011

Skådespelerska straffas med 90 piskrapp

IRAN Skådespelerskan Marzieh Vafamehr har dömts till 90 piskrapp samt ett års fängelse. Orsaken är oklar, men antagligen är det hennes medverkan i filmen ‘My Tehran for Sale’ som ligger bakom domen. I filmen riktas kritik  mot den iranska regimens hårda restriktioner mot kulturlivet.

Det var i måndags som den iranska hemsidan kalameh.com rapporterade om fallet. Delar av filmens kritik utgörs av att Vafamehr porträtterar en skådespelerska som förbjuds att arbeta, vilket leder till att hon försöker att fly.  Det finns även andra förklaringar till varför Vafamehr nu fängslas och pryglas, hon uppträder nämligen utan slöja i filmen. Ytterligare en teori är att filmen saknar nödvändiga tillstånd. Regissören bakom ‘My Tehran for Sale’ uppger dock att tillstånd har visats upp för rätten och dementerar därmed teorin att det skulle vara på grund av dessa.

‘My Terhan, For Sale’ visades på en australiensisk filmfestival 2009, men den var inte planerad att släppas på den iranska markanden. Förmodligen har filmen nått den iranska publiken på svarta marknaden.

CNN
BBC
Trailer ‘My Theran for Sale’

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt