fredag 7 oktober 2011

Kors i taket en tänkande präst

FRISK FLÄKT UPPDATERAT Längst ner finns ett inlägg och svar av Thomas Österberg, redaktionschef Dagen, postat under dagen i vårt Disqusfält.

Svenska Kyrkan har väl inte direkt gjort sig kända som några större tänkare under de senaste decennierna, det har mest varit politisk korrekthet i sin allra råaste och förblindade form. En strimma av hopp tänds dock i dag i form av Helena Edlund, präst, som fått en allt annat än politiskt korrekt debattartikel publicerad i Kyrkans Tidning med titeln ”Kyrkans identitet offras på korrekthetens altare”. Edlund efterlyser en stärkt identitet för kyrkan som representanter för den kristna tron i ett mångkulturellt och mångreligiöst samhälle.

I kölvattnet efter tragedin i Norge, stämmer även kyrkan in i den politiskt korrekta kören. Objektivitet och källkritik läggs åt sidan och i vanlig ordning träder svenska kyrkan in som en av islams allra starkaste försvarare. Men vad händer med kyrkan när all kraft läggs på att tycka rätt? En tragedi inträffar, och i vanlig ordning tycks den stora utmaningen för svenska kyrkans företrädare vara att överglänsa varandra i politisk korrekthet. Det primära tycks vara att betona hur oerhört liberal och accepterande man är mot islam.

[...]

Men är det alltid snällt att hålla med? Och hur länge ska vi tolerera det intoleranta? Hur kan vi, exempelvis, under samma vecka dels stödja Pridefestivalen, dels stödja en religion som förespråkar dödsstraff för homosexuella? Men sådana frågor får inte ställas. Islamska skyddas från all form av provokation och konfrontation intill absurditetens gräns. Även om det innebär att undanhålla fakta.

En artikel i KT belyser exempelvis islamofobiska hatbrott. Det poängteras att 49 procent av de 550 anmälda hatbrotten under förra året bedömdes som islamofobiska. Motsvarande siffra för antisemitiska hatbrott var 29 procent. Men om hänsyn tas till antalet bekännande muslimer (350 000 enligt Islamic Center i Malmö) respektive judar (20 000 enligt Judiska föreningen i Lund) i Sverige framträder en annan bild. Då har en per 1 296 muslimer respektive en per 126 judar blivit utsatta för hatbrott år 2010.

För faktainhämtning väljer man att vända sig till Omar Mustafa, ordförande i Islamiska förbundet. I artikeln uppges även att 90 procent av alla terrordåd i Europa har ursprung i högerkretsar. Det är sant – förutsett att man tar hänsyn till bedömningen om vad som räknas som ett terrordåd. En sten genom ett skyltfönster i Madrid, kastad av en ETA-anhängare, räknas som ett (1) attentat, precis som bomben i Madrid. Ett knallskott i en brevlåda räknas som ett (1) attentat, precis som sprängningarna i Londons tunnelbana. Ett annat resultat hade man fått om man tar hänsyn till antalet dödade. Innan tragedin i Norge hade 319människor dött i terrorattacker i Västeuropa under den senaste tioårsperioden. Av dessa dödades 251 av muslimska gärningsmän (Rand Database of Worldwide Terrorism Incidents).

[...]

Den stora faran är inte att det finns de som tycker annorlunda – den riktigt stora faran är när vi börjar glömma vad vi själva står för. Den stora faran för kristen tro är när kyrkans företrädare kan göra bättre karriär genom att, i våra svenska kyrkor, hålla muhammedmässor i "Guds och allahs namn" än genom att verka för att den kristna kyrkan förblir kristen.

Biskop Hagberg avslutar med att påpeka att "det finns mycket i vår historia och inom kristna rörelser idag som vi tydligt måste ta avstånd från". Biskopen har naturligtvis en poäng där, men vi måste också ta en seriös funderare på vad kyrkan ska stå för och vad som utgör vår särart. Utan att göra det, kan vi lika gärna stänga och gå hem. Eller tycker biskopen att det finns andra, likvärdiga, religioner att söka sig till istället?

Kyrkans Tidning

Uppdatering

Nu sätts drevet igång så smått. Haore Sulaiman, vikarierande kulturredaktör på tidningen Dagen, länkar till bilder på Edlunds dotter, bland annat på hennes egen blogg. Och som vanligt i dessa sammanhang är allas vår egen Annika ”Våldtäkt!” Hamrud inblandad.

Thomas Österberg Idag 05:28 PM

En debatt som fullständigt verkar spåra ur föranleder mig följande kommentar:

Dagens medarbetare Haore Sulaiman har stort förtroende hos oss som redaktion. Det är oss helt främmande att vår medarbetare skulle ha haft avsikt att hota någon. Det enda som har hänt är att en fråga har ställts på twitter angående två redan offentliga bilder, den ena publicerad på personens blogg och den andra i en gammal artikel hos oss på Dagen. När tolkningarna började spåra ur, och kom oss till känna tog Haore genast bort tweeten. Med kraft reagerar jag mot de onyanserade angrepp och okvädningsord som nu sprids mot min medarbetare i kommentarerna på den här sajten. Det är skrämmande att några vill förvanska en kort fråga från en journalist till ett par kollegor till en myt full av osanningar.

Thomas Österberg
Redaktionschef Dagen

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt