lördag 22 oktober 2011

Den egyptiska hösten: tre års fängelse för åsikt om islam på Facebook

EGYPTEN Den egyptiska våren tycks ha kommit av sig rejält – muslimska brödraskapet mobiliserar, kristna kopter dödas, kvinnor ofredas osv. Nu meddelas att en egyptisk man har dömts till tre års fängelse och straffarbete för att ha skrivit nedsättande saker om islam på Facebook.

En domstol anser att mannen ”medvetet förolämpat” religionen och koranen. Vad exakt mannen har sagt är oklart. Domstolen har sin egen tolkning av vad religionsfrihet är och att förolämpar troende muslimer innebär enligt ett uttalande att man riskerar ”försätta regimen och landets säkerhet i stor fara”.

I skenet av vad de kristna kopterna nu åter utsätts för tycks det vara skillnad på vilka regler för religionsfrihet som gäller beroende på vilken religion det handlar om. Landets sekulära grupper har varnat för att islamisterna håller få att få stort inflytande över det kommande parlamentsvalet och författandet av landets nya konstitution.

Det låter inte som en demokratiseringsprocess i våra öron. Illavarslande tecken kommer också från andra länder som haft våryra såsom Tunisien där partier som vill ändra på könsojämlika arvsregler i shariaslagarna  eller på annat sätt minska islams inflytande är illa sedda. Efter avrättningen av Khadaffi i Libyen hörs nu röster om att man inte längre behöver väst och Nato, man har ju islam och sharia. Ser vi fram emot en islamistisk vinter månne?

DN

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt