lördag 15 januari 2011

Asylvänstern stoppade polisens avvisningstransport

FÖRHINDRAD AVVISNING PI skrev häromdagen om Sagåsen i i Kållered i Göteborg vilket är Migrationsverkets förvar för de som fått avvisningsbeslut. Därifrån rymde sex personer den 10 januari. Rymmarna kommer från Irak, Afghanistan och Tunisien och skulle utvisas från Sverige. För att ta sig från förvaret hade de ryckt loss ett element och därefter slagit sönder ett fönster. En av rymlingarna greps medan de övriga är fortfarande på fri fot såvitt PI känner till. Och utöver det pågår en hungerstrejk inför en kommande avvisning, planerad till den 19 januari. Under natten till lördagen ska en av dem som fått avvisningsbeslut ha försökt att skada sig själv och därför flyttats över till häktet.

Men polisens försök att flytta fem irakier från Sagoåsen till Stockholm inför avresan till Bagdad hindrades idag av ett 50-tal från asylgrupperingar och kunde alltså inte genomföras. Vid 11-tiden på lördagen lämnade polisen platsen och huliganerna avslutade sin aktion efter att de fått besked om att transporten avbrutits.

Misstänkt infiltration

Sagåsen består av två avdelningar där 29 handläggare samt administrativ personal jobbar. Och från förvaret har många rymningar skett. Polisen har också under en tid undrat hur förvaret drivits.

– Vi har länge ifrågasatt hur förvaret fungerar och det har skett rymningar på konstiga sätt. Vi kan inte låta bli att undra hur alla tar sig ut. Vi misstänker att personalen hjälper folk att rymma därifrån.

Detta sa Lars Skoglund, chef för gränspolisen i Västra Götalands län för något år sedan. Enligt polisen har det varit cirka 50 rymningar från Sag­åsen det senaste året, och ofta möts polisen av demonstranter vid avvisningar:

– Hur i helskotta får de reda på att någon ska avvisas när bara vi och personalen på förvaret känner till det? undrar Hans Lippens, chef för gränspolisen i Västra Götaland.

Gränspolisen i Västra Götaland betonade att de inte säkert visste att det finns personer knutna till vänsterextrema organisationer vid förvaret, men både den vanliga polisen och Säkerhetspolisen har fått tips om det, och att en person dömd i samband med Göteborgskravallerna 2001 arbetar/arbetade på Sagåsenförvaret.

Det handlar om vänsterextremisten och anarkisten Janathan Arrakhi, född 1981 i Gottsunda. Hans mamma är svensk och pappan är irakier. Janathan Arrakhi är knuten till Antifascistisk aktion, Afa, och Revolutionära fronten, där han tidigare varit lokal ledare. Han dömdes för sin del i Göteborgskravallerna till två års fängelse för våldsamt upplopp, anstiftan till våldsamt upplopp och skadegörelse. En dom som sedan mildrades markant till fyra månaders fängelse. Han har även varit delaktig i flera våldsdåd i andra sammanhang.

Men det finns fler från AFA och Revolutionära fronten, enligt Säpo, som jobbar på Sagåsen. I princip har dessa underlättat för de som ska avvisas att rymma från förvaret samt aktivt förhindrat polisen i deras arbete när man kommit för att hämta x antal personer för vidare transport till flygplatsen.

Ett sådant exempel är avvisningen i februari 2009 av en man från Libyen. Han fanns redan ombord på ett turistplan på väg att lyfta från Landvetter men han blev så pass våldsam att piloten gav order om att han skulle lämna planet igen. Libyern fördes till polisens häkte i Göteborg. Där hämtades han ut av Sagåsens personal.

Ett nytt beslut togs att avvisa mannen men nu på ett för ändamålet chartrat plan. Polisen förvarnade heller inte Sagåsen baserat på misstankarna om infiltration och att man skulle få bekymmer på platsen. Polisen fick rätt. Väl på plats vägrade personalen attt öppna för polisen, trots att man hade husrannsakningsorder signerat åklagare. När man slutligen släpptes in av en kvinna kom en annan manlig anställd rusande och skrek ”Vem har släppt in polisen?”.

Polisen hämtade mannen som skulle transporteras till flygplatsen för vidare färd till Libyen men när man skulle ta sig ut från området hade personalen låst dörrarna. Polisen hotade då att slå sig ut (minst femton poliser var på plats) och då vågade personalen inget annat än att öppna. Dessutom fanns det potentiella brottsrubriceringar med i polisens hot/krav. Man lutade sig bland annat mot brottsbalkens 16 kapitel: brott mot allmän ordning – ”Ohörsamhet mot ordningsmakten” – vilket kan ge böter eller fängelse i högst sex månader.

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt