tisdag 11 januari 2011

Skjutningar i USA sägs bero på ett råare debattklimat

USA I kölvattnet efter skjutningarna i Tucson, Arizona där kongressledamoten Gabrielle Giffords, 40, sköts i huvudet och nio skadades, varav ett barn, verkar det råda konsensus i svensk media om att det är det allt hätskare debattklimatet som är orsaken till dådet, och i synnerhet konservativa grupper.

Tragedin utspelade sig vid 10-tiden den 8 januari vid ett offentligt evenemang där Giffords mötte sina väljare vid en livsmedelsbutik i nordvästra Tucson.

Nu heter det att det allt hätskare debattklimatet lett till att 22-årige Jared Lee Loughner gjort sig skyldig till mord och mordförsök och fokus läggs på den amerikanska högern, med konservativa och Tea Party-rörelsen i spetsen.

En “dödslista” på Sarah Palins Facebooksida sägs också vara en bidragande orsak till skjutningarna. Listan är egentligen en karta över USA där demokrater märkts ut med hårkorset på ett kikarsikte. Hennes anhängare uppmanas att ladda om och sikta på dem. Vad som avses är att få bort de demokrater från representanthuset som röstat på Obamas hälsovårdsplan 2008.

Motattack

Tea Party-rörelsen gick på måndagen till motattack mot de anklagelser om att deras retorik skulle lett till mordförsöket på Giffords. I ett brev beskrev man avskyn för det inträffade men poängterade samtidigt att de fortfarande slåss på samma passionerade vis för det land de älskar. Liberala politiker och journalister pekades ut för att ha kopplat samman dåden med rörelsen.

“Vänner, detta är skandalöst” hette det i uttalandet som anklagade amerikanska liberaler för att “försöka exploatera tragedin”. Rörelsen utmålar även den misstänkte gärningsmannen Jared Loughner som “anarkist på yttre vänsterkanten” och “en mentalt störd ung man”.

Enligt uppgift hade Loughner litteratur av både Adolf Hitler och Karl Marx.

Lågvattenmärke i svensk media

Lars Lindström, krönikör på Expressen, publicerade på måndagen en av de mest korkade texterna PI skådat på bra länge. Och det säger en hel del då det är Expressen det handlar om.

Han inleder med att konstatera att Sarah Palin inte personligen är ansvarig för massakern i Arizona och drar sedan paralleller till svensk politik och Jimmie Åkesson.

Jimmie Åkesson är inte heller personligen ansvarig för seriemorden i Malmö. Även om Sverigedemokraternas hat mot människor som inte har en "helt övervägande svensk identitet" har inverkat menligt på det svenska samhällsklimatet det senaste decenniet. Även om han eggar upp rasister med yttranden som att muslimer är "vårt största utländska hot sedan andra världskriget”.

Sen kopplar han samman Sverigedemokraterna med den misstänkte skytten i Malmö, Peter Mangs.

Seriemördaren i Malmö – den misstänkte heter Peter Mangs – har skjutit mot och dödat Malmöbor med utländskt utseende. Det är det enda som offren har gemensamt: de ser inte "svenska" ut i gärningsmannens ögon.
Sverigedemokraterna har under det senaste decenniet påverkat människors inställning till dem som inte har en "helt övervägande svensk identitet" och inte "av sig själv och av andra svenskar uppfattas som svensk", som det står i partiprogrammet.

[...]

I Sverige hetsar SD mot muslimer, och att säga att partiets propaganda INTE påverkar människors inställning vore att säga att partiet har misslyckats. Det måste väl vara själva syftet med propagandan, att påverka människor? Att uppmana till kamp för att bevara Sverige svenskt?

[...]

Rasismen ligger och pyr, lågorna av hat flammar då och då upp. Att en bitter och psykisk störd människa, som känner sig misslyckad och förbisedd, suger i sig rasistiska och konspiratoriska idéer – som det flödar av på internet – är inte konstigt.
Den som påstår att det politiska klimatet i ett samhälle inte påverkar människor stoppar huvudet i sanden. Förklaringsmodellen "förvirrad enstöring" till morden i Arizona och Malmö är en lätt utväg.
Men alla som bygger upp sin propaganda på hatets grund får vara beredda på att förvirrade enstöringar kan ta saken i egna händer.

Michael Coren

Michael Coren tar upp händelsen i sin show.

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt