söndag 30 januari 2011

Irakier försökte bränna ihjäl sig inne på Södertälje polisstation


Obs! Endast illustration. Den brinnande är professionell stuntman.

SÖDERTÄLJE Emellanåt får vi se och höras talas om självbränningar men då handlar det om mellanöstern, centralasien och dylikt. Nu har vi fått det på riktigt nära håll – i Södertälje inne på polisstationens reception.

Mannen, en irakier, klev in under torsdagsförmiddagen där ytterligare en besökare fanns. I handen hade irakiern en plastpåse. Ur den tog han fram två flaskor med brännbar vätska och hällde det över sig.

Johan Allard, chef för ­polisens utredningsverksamhet, befann sig vid tillfället i ett angränsande rum till ­receptionen och blev varse att något var fel när han ­hörde röster höjas och passhandläggare ropa: "Stopp! Sluta! Gör inte så!"

– När jag kom ut i receptionen såg jag hur en man hade en braständare som han använde för att försöka tända eld på sina byxor. Vid hans fötter stod också en ­påse som brann, berättar ­Johan Allard.

När mannen inte lyckades tända eld på sina kläder greppade han den brinnande ­påsen för att i stället använda den. Försök­et misslyckades dock. För ­genom att överrumpla mannen, och knuffa honom ner på en soffa, lyckades Johan Allard avstyra brandatten­tatet tillsammans med den besökare som ­befann sig i receptionen.

Irakiern ska ha väntat länge på besked om uppehållstillstånd. Ovissheten om huruvida han får stanna i Sverige eller om han ska utvisas ska också ha varit orsaken till att han i desperation och förtvivlan försökte tända eld på sig själv.

Ambulans tillkallades och mannen finns nu på sjukhus. Polispersonalen chockades och fick stödsamtal. Lokalen är både en brandplats och en brottsplats. Sanering av lokalen stod på tur efter sedvanlig brandteknisk undersökning. Och Johan Allard riktar ett särskilt varmt tack till den man, besökaren, som hjälpte honom att övermanna irakiern.

LT

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt