onsdag 26 januari 2011

Inkastad handgranat exploderade i lägenhet hos välkänd kriminell

GROV KRIMINALITET Vid 03-14 natten till onsdagen larmades Malmöpolisen till stadsdelen Kirseberg i Östra Malmö. En eller flera gärningsmän hade då kastat in något explosivt eventuellt en handgranat genom fönstret på andra våningen. Skadorna blev omfattande med ett djupt hål i golvet, söndersliten inredning och krossade fönster. Två män fanns i lägenheten men de hade tur som fanns i andra rum där den ene mannen sov. Mannen som sov, och målet för attacken, är en välkänd kriminell 45-åring som dömts åtskilliga gånger för grova brott.

Det handlar om den numera avhoppade Hells Angelsmedlemmen

Jonas Granborg, född 1965. Han betraktas av polisen som en av Sveriges farligaste och har tidigare funnits uppsatt på Rikskriminalpolisens lista över landets hundra mest yrkeskriminella.

Den senaste för PI kända domen är från 2008. Då dömdes han för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor till ett års fängelse i hovrätten för sin delaktighet i den så kallade Dynamitligan. Gänget hade transporterat 70 kg dynamit från Vellinge till Malmö och förvarat dynamiten i en förvarings-box på Malmö Central. Det var efter några veckors spaning och telefonavlyssning som polisen slog till och grep fyra av männen på centralstationen den 5 juni 2008.

Tidigare har han dömts för människorov, grovt vapenbrott, utpressning, misshandel med mycket mera. En uppmärksammad händelse skedde någon gång tidigt 90-tal. Då var han beväpnad och hamnade i skottlossning med polisen där Granborg slutligen sköts ned av polisen.

Nu påstår han sig ha lämnat det kriminella livet vilket man får ta med en nypa salt. Till media säger han om nattens attack:

– Jag kan inte förstå vem som skulle vilja göra detta nu. Jag ska skaka liv i alla gamla kontakter för att få tag den som gjorde detta.

Och sedan?

– Se till att han inte gör det igen. Jag är jävligt förbannad, säger mannen.

KvP
SDS
Skånskan

Dynamithärvan
Malmö Tingsrätt, mål B 4889-08 (2008-07-22)
Hovrätten över Skåne och Blekinge, mål B 1947-08 (2008-09-30)

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt