torsdag 20 januari 2011

Föräldrar frias dottern ville tigga

TIGGERI Efter att ha sett ett TV-program om Sverige tog sig den 15-åriga rumänska flickan hit. Familjen bestod av 17 personer och levde i misär, tiggeri var det givna försörjningssättet. I Sverige tiggde och stal hon pengar och mat. Familjen hade trängt ihop sig i en lägenhet i Skärholmen där totalt 38 personer levde.

Myndigheterna fick nys om situationen då polis kallats till lägenheten efter misstanke om brand. Sociala myndigheter kopplades in då flera barn fanns i lägenheten, samtliga fördes ut ur landet.

Cirka en månad senare återvände flickan med föräldrar till Stockholm där hon blev iakttagen av polis och sociala myndigheter då hon tiggde. Pengar och mat hon kom över lämnades över till mamman.

Efter ytterligare ett tag greps flickan då hon stal varor i en butik och övervakningskameror fångade det hela. Hon förklarade tilltaget med att familjen saknade mat. I förhör uppger hon att hon tiggt sedan åtta års ålder och gått i skolan endast tre dagar.

Familjens ekonomi ska ha blivit ännu sämre under vistelsen i Sverige på grund av att de varit tvungna att betala tillbaka en bröllopsavgift på 70 000 kronor då dottern gift sig vid 13 år och sedan skilt sig.

Åklagaren yrkade på att föräldrarna ska dömas för människohandel samt utvisning. Dock menar både tingsrätten och hovrätten att det måste bevisas att de exploaterat/utnyttjat flickan för att de ska kunna dömas för människohandel. I domen står att flickan delat familjens armod men att tiggeri varit deras självklara försörjning samt att flickan inte tvingats till det.

DN

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt