fredag 28 januari 2011

Brutalt knivmord på Carla: Exmaken åtalad idag

MORDÅTAL Mordet kunde ha förhindrats. Söndagen den 28 november på kvällen pratade exmaken i telefon med Carla Saado, född 1979, i Huskvarna. Han hotade döda henne, deras två barn och hennes föräldrar. Exmaken accepterade inte att hon träffat en ny man. Dessutom ville hon ha barnen i sin vårdnad. Detta hade gjort exmaken både fly förbannad och svartsjuk. Carla blev livrädd och polisanmälde honom samma kväll. Men jouråklagaren tyckte att det för sent på kvällen och undlät att ta in exmaken på förhör. Det blev Carlas död.

Mordet

Redan nästa dag, på måndagsförmiddagen den 29 november, tog han sig in i hennes trapphus på Kalvhagsgatan i Öxnehaga och högg henne besinningslöst till döds utanför lägenheten. Svårt skadad fördes hon till sjukhus men det var försent. Exmaken hade knivhuggit henne 30 gånger varav några penetrerat hjärtat. Samtidigt som polisen var på väg till larmet var exmaken på väg därifrån. Han sprang rakt i famnen på polisen, blodig med kniven i handen.

Våldsamt äktenskap

Carla Saado, 31, separerade från sin exman för två år sedan efter elva års äktenskap. De hade gemensam vårdnad om de två barnen; en 13-årig dotter och en 9-årig son. Trots skilsmässan var exmaken kontrollerande och ständigt svartsjuk. Hon blev även misshandlad åtskilliga gånger under äktenskapet.

Liten sinnesundersökning

Jönköpings tingsrätt beslutade redan i samband med häktningen i december att exmaken skulle genomgå en omfattande rättspsykiatrisk undersökning (RPU). Den har utförts hos Rättsmedicinalverket i Hisings-Backa utanför Göteborg. Skulle den rättspsykiatriska undersökningen visa att exmaken lider av psykisk ohälsa skulle han istället kunna dömas till vård och inte fängelse, vid en fällande dom.

Åtalet

Under torsdagen kom åtalet för mord:

  • Musa Kara, född 1972 (bilden ovan). Han har i polisförhör erkänt själva gärningen. Om PI tolkat det rätt är både han och Carla från Turkiet.

Enligt stämningsansökan ska Musa Kara "uppsåtligen ha berövat Carla Saado livet genom att upprepade gånger hugga, stöta och skära henne med kniv". Knivhuggen var riktade mot hennes huvud och kropp med "förblödning och döden som följd".

Pappan anmälde polis och åklagare

Efter mordet JO-anmäldes polisen i Jönköping och jouråklagaren i Kalmar av privatpersoner medan Carlas pappa Benham Saado polisanmälde polis- och åklagarmyndigheten av två skäl. Dels ansåg han att polisen agerade felaktigt strax efter mordet då han inte fick reda på, eller släpptes förbi polisspärren, för att se om det var hans dotter som var den drabbade. Han menar även att åklagaren borde ha tagit dotterns polisanmälan på allvar och skickat en polispatrull för att ta in Musa Kara redan på söndagskvällen – när dödshoten polisanmäldes av Carla.

I december fick Benham och hustrun/Carlas mamma Nehmat besked från överåklagaren vid Riksenheten för polismål i Malmö, att förundersökningen om misstänkt tjänstefel inte inleds. Benham Saado accepterade inte det och överklagade. Nu ska Riksenheten för polismål ta upp ärendet igen.

Domstol

Jönköpings tingsrätt, mål nr kommer

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt