söndag 23 januari 2011

Islamist beklagar sig över polisjakt på muslim som bad

BÖN PÅ BAR MARK PI tog upp dramat samma dag det utspelade sig. En muslim lägger sig på knä och ber bland folk strax innan bussen kommer. Bredvid sig har han en ryggsäck. Folk larmar och polisjakt på mannen inleds. I färskt minne har man självmordsbomdaren i Stockholm. Men detta ogillas av islamisterna. I efterhand skriver en islamist från SUM, Sveriges Unga Muslimer, att jakten på muslimer har gått för långt.

Onsdag den 12 januari. Busshållsplats i området Hageby, Norrköping. En arabisk man, född 1982, sätter ifrån sig sin ryggsäck och ber på marken inför en häpen skara passagerare. När buss 450 kommer kliver han på med sin ryggsäck. Folk blir oroliga. Att en hel del folk sedan inte tolererar islamiseringen i det offentliga rummet bidrar säkerligen också. En väktare tycker araben verkar ”mystisk” och ringer polisen. Sett i skenet av alla terrorhot och den faktiska självmordsbombaren tas det på allvar. Man skickar åtta poliser. Några minuter senare hittar man honom i Hörsalsparken. Där gör man en personkontroll, pratar med honom, kontrollerar hans identitet, väskan och känner efter att han inte bär några vapen eller andra föremål som kan skada. Ärendet avskrivs.

Torbjörn Lindqvist, länsvakthavande befäl vid polisen i Östergötland fattade beslutet om jakten.

- Efter händelsen med självmordsbombaren i Stockholm före jul tar vi sådana här samtal på lite större allvar än vad vi skulle ha gjort i november förra året. Det här är för oss en helt vanligt personkontroll enligt polislagens 19:e paragraf där man söker efter farliga vapen.

- Hade det stått en katolik och bett på busshållplatsen hade folk kanske möjligtvis höjt på ögonbrynen, men det hade aldrig blivit ett polisärende. Allmänheten har blivit mer vaksam kring beteenden som man uppfattar som utstickande. Och väktarna är lite mer på tårna.

Men tillägger även att om han inte skickat polispersonal och det hade hänt något, då hade kritiken varit monumental mot polisen. Torbjörn Lindqvist tycker också att det inte är helt givet hur man ska agera när en väktare slår larm på det här sättet.

- Men jag hade inte velat sitta här i dag om det hade hänt något.

En muslim som inte vet vilket ben han ska stå på är Zekerijah Cajlakovic, imam i den Bosniska islamiska församlingen i Norrköping.

Å ena sidan säger han:

- Man kan ju undra varför polisen ger sig ut i flera bilar efter en man bara för att han utfört en böneritual.

Å andra sidan misstror han och kritiserar sin muslimska ”bror” som orsakade allt:

- Det är rent provokativt att en muslim ber böner på en busshållplats i Norrköping. Dessutom stämde inte tiden med tidschemat för de fem bönetider som finns på dygnet. Jag vet inte motivet, men rent allmänt sett var det inte bra. Man ska inte missbruka religionsfriheten genom att be så att man väcker uppmärksamhet av andra människor. Det är hyckleri.

En som däremot kallar det för islamofobi och anser att jakten på muslimer har gått för långt är Mohamed Benmakhlouf från islamistiska Sveriges Unga Muslimer. Han säger sig vara ordförande för SUM men listas som vice ordförande på SUM-sidan:

Det som hände i Hageby i Norrköping är ännu ett exempel på att man väljer att med direkta metoder skuldbelägga alla muslimer för en individs handlingar på Drottninggatan i Stockholm.

Muslimer ber fem gånger per dag. Dessa böner sker på olika tidpunkter på dygnet. När tiden är inne för en av dessa böner så är det mycket viktig för en muslim att be, och jag kan inte se felet med att göra det på offentlig plats. Det är ju inte så att mannen hade blottat sig framför resenärerna.

Syftet med bönen är att visa sin tacksamhet och kärlek till sin herre. Om detta skulle vara olämpligt, då ska man kanske fundera på att arrestera alla som visar kärlek på offentliga platser. Till exempel ett par som är nyförälskade som håller handen eller kysser varandra?

Det är ironiskt hur länsvakthavande befäl Torbjörn Lindqvist försöker bagatellisera händelsen genom att påstå att detta endast var en vanlig poliskontroll. Det som hände var inte en poliskontroll, detta var en stor polisjakt efter en man som gjorde misstaget, hur löjligt det än låter, att be på offentlig plats. Man kan undra hur långt detta kommer att gå? Kommer muslimer behöva färga håret blont, köpa sig ett par blåa linser och välja en Icapåse framför ryggsäcken för att eliminera risken att bli omhändertagen och förnedrad på detta sätt.

Händelsen i Hageby är ett tecken på att islamofobi verkligen existerar i samhället, det är näst intill skrattretande att en så löjlig sak har fått så stor medial uppmärksamhet.

SVT Debatt

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt