måndag 19 september 2011

EU gräver sin egen grav

Lyssna: Tobinskatt

POLITIK Cecilia Malmström är som bekant kommissionären som har den ytterst belastande uppgiften att försöka komma överens med de andra om asyl- och migrationspolitiken. Som av en tillfällighet är hennes andra åtagande att ta itu med den gränsöverskridande brottsligheten. Malmström är den en av de få svenska politiker som har en akademisk examen (doktor i statsvetenskap) och talar tre språk flytande. Men hon anfäktas både från vänster- och höger håll.

I detta videoklipp från Jan Millds blogg kan vi se och höra hur Malmström pressas av de svenska journalisterna för att hon ska verka för att öppna gränserna på vid gavel för 1,5 miljoner nordafrikanska flyktingar. Att Malmström behåller lugnet kan ses som en bedrift. EU-länder som de ytterst skuldsatta importörena av MENA:  Portugal,  Italien pch Grekland, kallas nu för PIG i världsekonomin. Tur att någon har humor.

Hur Euro-länderna ska rädda dessa länder från konkurs, diskuteras nu i finansministerrådet. Frankrike och Tyskland vill nu inföa en s k Tobinskatt vilket innebär att finanstransaktioner ska beläggas med skatt. Det här är en gammal 70-talsidé, när man resonerade så att marknaden i Västländerna skulle genom skatten överföra dessa pengar till fattiga länder.

Men inom EU så skulle pengarna i sådana fall användas till att pumpa in ytterligare pengar i PIG eftersom Euroländernas skattebetalare är trötta på att hålla skuldsatta länder under armarna gång på gång.

Men Tobinskatten skulle innebära att EU:s stater kommer att förändra finansmarknadens grundvalar. Och gamla erfarenheter från reglerade finanstransaktioner har bara givit upphov till att banker har gått i konskurs och att  ett positivt utslag av skatterna har uteblivit. Är man skuldsatt så måste inkomsterna öka och utgifterna sänkas. Så fungerar det på privatekonomiskt plan och så borde även en nation fungera.

Det stora problemet inom EU är den massiva invandringen. Så länge man inte tar itu med den så är det goodbye EU. Malmström: Håll hårt i pengapåsen.

De som är negativa till Tobinskatten är faktiskt Sverige och Storbritannien. Kanske finns det hopp ändå.

SR

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt