fredag 9 september 2011

Invandringen valfråga i Danmark trots allt

KRÖNIKA/DANSKA VALET Svenska medier har inför det danska valet ogenerat ljugit om hur trötta danskarna skulle vara på invandringsfrågan och glatt sig åt att den lyst med sin frånvaro i valrörelsen. Som stöd för sina påståenden har man redovisat opinionsundersökningar som Fan reciterar Bibeln. Med en vecka kvar till valdagen gör dock invandringspolitiken sin entré i kampen om väljarna, detta tack vare Socialistisk Folkepartis ledare Villy Søvndal som desperat famlar efter en profilfråga för att göra något åt partiets opinionssiffror som befinner sig i fritt fall.

I motsats till den svenska regeringens släpphänta migrationspolitik har de danska regeringspartierna Venstre och Konservative tillsammans med stödpartiet Dansk Folkeparti i ett par omgångar under året skärpt kraven för permanent uppehållstillstånd vid anhöriginvandring. Även den danska oppositionen skiljer sig markant från den svenska. I Danmark har Socialdemokraterna och t.o.m. Lars Ohlys bröder och systrar i Socialistisk Folkeparti prioriterat ansvar för landet framför att putsa på sin gloria som godhetsapostlar och världssamvete. Därför har man i flera delar stött regeringen i dessa regelskärpningar. Man har dock diskuterat att i framtiden göra om det poängsystem som regeringen infört som en del av kvalificeringsprocessen för att erhålla uppehållstillstånd som anhöriginvandrare.

Socialistisk Folkeparti ser nu ut att gå mot ett katastrofval och strömhoppen verkar gå i riktning mot vänsterpartiet Enhedslisten och mittenpartiet Radikale. En teori om varför det sker är att dessa båda partier lovat ta bort poängsystemet för anhöriginvandring, och även den så kallade 24-årsregeln som är en minimiålder för äktenskap mellan danska medborgare och personer utanför EU som införts för att få bukt med de tvångsäktenskap som är vanliga inom vissa etniska/religiösa grupper. De inom SF som anser att partiet behöver distansera sig i invandringspolitiken gentemot regeringen och Dansk Folkeparti känner därför att nu är rätt tillfälle att göra detta.

En av dem är SF:s partiledare Villy Søvndal som nu gör en soloåkning i valrörelsen genom att säga att han vill skrota såväl poängsystemet som 24-årsregeln. Socialdemokraterna står fast vid sin tidigare linje om att behålla det nuvarande poängsystemet tills vidare och reformera det senare efter överläggningar med SF och eventuella andra partier som kan komma att ingå i en ny regering. I frågan om 24-årsregeln är Socialdemokraterna splittrade men den officiella partilinjen är ändå att den ska vara kvar.

De – inte minst i PK-präktiga Sverige – som hoppats att denna danska valrörelse, i motsats till de tre tidigare, inte skulle komma att handla om invandring och att det i sin tur skulle göra det svårt för Dansk Folkeparti att konsolidera sitt väljarstöd, de får nu se sina förhoppningar grusas. Tack vare Villy Søvndals utspel ligger nu invandringspolitiken där som ett saftigt köttben på bordet för alla partier att hugga in på. Det gynnar förstås Dansk Folkeparti och är en god nyhet för alla oss som gärna ser att Danmark fortsätter vara ett invandringspolitiskt föredöme och inte börjar förfalla till svensk nivå efter valet.

Mats Dagerlind – Demofon

Sydsvenskan

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt